Kodėl vienos daugiavaikės mamos jau sulaukė atsakymo dėl pensijų, o kitos – ne? | Diena.lt

KODĖL VIENOS DAUGIAVAIKĖS MAMOS JAU SULAUKĖ ATSAKYMO DĖL PENSIJŲ, O KITOS – NE?

Konkretaus termino, per kurį turi būti nuspręsta skirti valstybinę pensiją nėra, sako Sodros atstovas Martynas Žilionis. Anot jo, tai priklauso nuo savivaldybės darbo spartos renkant kitus reikalingus dokumentus.

LRT radijo klausytoja nori sužinoti, kada gali tikėtis gauti valstybinę pensiją.

„Norėčiau sužinoti apie valstybines pensija daugiavaikėms mamoms. Esame sutvarkę dokumentus. Kada jos bus mokamos?“, – teiraujasi Stasė iš Kėdainių.

Nuo šių metų sausio motinos, pagimdžiusios ar įvaikinusios penkis ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki aštuonerių metų ir gerai išauklėjusios, turi teisę gauti antro laipsnio valstybinę pensiją.

Ši pensija, anot Sodros atstovo Martyno Žilionio, jau skirta daugiau nei 5 tūkst. daugiavaikių motinų.

Tačiau kodėl vienos motinos, kurioms tokia pensija priklauso, jos jau sulaukė, o kitos ne? Pasak Sodros atstovo, tai nebūtinai priklauso nuo to, kada pateiktas prašymas ir visi reikalingi dokumentai.

„Konkretaus termino, per kurį viskas įvyksta, tikrai nėra. Viskas priklauso nuo to, kaip greitai kitus dokumentus surinks savivaldybė“, – tvirtina M. Žilionis.

Jo teigimu, reikia surinkti tokias pažymas, kaip, pavyzdžiui, vaikų teistumo arba neteistumo pažymą. Surinkus reikiamus dokumentus, jie pateikiami komisijai, kuri renkasi kartą per mėnesį ir svarsto bei tvirtina gautus teikimus.  Pasak Sodros atstovo, kas mėnesį vidutiniškai skiriama apie 1500 tokių pensijų. 

„Kai tik Sodra pamato sprendimą duomenų bazėse, pradeda mokėjimą. Kiekvieno mėnesio 19 dieną yra mokamos valstybinės pensijos, o kada bus surinkti dokumentai ir apsvarstytas prašymas bus, Sodra pasakyti negali“, – teigia M. Žilionis.

Tačiau savo prašymo statusą asmuo gali pasitikrinti savivaldybėje, kurioje tą prašymą padavė.

Priėmus sprendimą, apie jį gyventoją informuoti būtina per 30 darbo dienų, jeigu žinios nėra, vadinasi, sprendimas dar nepriimtas, sako Sodros atstovas.

Artimiausias posėdis, kuriame bus svarstomas valstybinių pensijų teikimas, numatytas kitą savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS