Kokia buvo tikroji sovietmečio visuomenė? | Diena.lt

KOKIA BUVO TIKROJI SOVIETMEČIO VISUOMENĖ?

Dažnai pavadiname dabartinę visuomenę posovietine. Jai priskiriama daug neigiamų bruožų. Tačiau kartais priskiriami ir tokie, kurie su sovietmečiu turėjo mažai ką bendro, nes sovietinė visuomenė yra apipinta mitais ir po truputį pamirštama. Mitus prasklaidyti nusprendė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto mokslininkai, išleidę monografiją „Nematoma sovietmečio visuomenė“.

„Nors daug kas puikiai atsimena sovietmetį, supratimas, kas tada vyko, yra labai skirtingas. Yra likę ir daug neišsklaidytų mitų“, – sakė Ainė Ramonaitė, VU TSPMI profesorė, viena iš monografijos autorių.

Pasak profesorės, išorinė sovietmečio pusė, kuri matėsi laikraščiuose ir paraduose, buvo netikra. O šios knygos tikslas – pažvelgti giliau – į sovietmečio vidinę pusę.

„Ypač vakariečiai įsivaizduoja, kad sovietmečiu visi bijojo vieni kitų, bijojo valdžios, netikėjo vieni kitais, nes niekada nežinosi, kuris ir aplinkinių gali būti agentas. Tačiau apklausti žmonės prisimena, kad žmonės buvo labai draugiški, visi vieni kitiems padėdavo, buvo daugiau draugų, daugiau bendravimo, daugiau laisvo laiko“, – pasakojo A. Ramonaitė.

Tikroji sovietinė visuomenė, pasak profesorės, buvo ir tokia, ir tokia. Daugiau apie tai – pokalbyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

viskas

ką turim 'gero' dabar yra iš tų gerųjų laikų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS