Pykdo stringanti sistema dėl šildymo kompensacijų: reikia, kad pinigėliai kišenėje būtų dabar! | Diena.lt

PYKDO STRINGANTI SISTEMA DĖL ŠILDYMO KOMPENSACIJŲ: REIKIA, KAD PINIGĖLIAI KIŠENĖJE BŪTŲ DABAR!

  • 2

Apie stringančią sistemą ir ką daryti gyventojams, kuriems iki šiol nepavyko užsiregistruoti kompensacijai už šildymą gauti, pasakojama LNK reportaže.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerė Ana Selčinskienė teigia, kad sistema yra pasenusi ir nėra tinkama naudoti.

„Sistema labai sena. Nuo 2006 m. kurta sistema iš principo niekada neatnaujinta. Dabartinės duomenų bazės naudoja SPIS, jos tokio senumo, kad tenka paieškoti specialistų, kurie suprastų, kas tai per duomenų bazė“, – pasakojo A. Selčinskienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Šiuo metu esame pasitelkę ir užsienio specialistus, kurie mums gelbėja“, – atviravo A. Selčinskienė.

Išaugus žmonių srautui, prisijungimų prie sistemos skaičius padidėjo tris kartus, kritiniais momentais ir daugiau.

„Sistema neatlaiko tokios apkrovos“, – sakė A. Selčinskienė. Nesvarbu, kokiai kuro rūšiai bandoma gauti kompensaciją, mat tinkamai neveikia visa sistema.

Paramą siekia gauti ne tik nepasiturintys, tačiau ir vidutines pajamas gaunantys žmonės.

„Ir ne tik centrinio šildymo: elektra, dujomis, kitomis kuro rūšimis. Vartotojų skaičius sistemoje tapo milžiniškas“, – pažymėjo A. Selčinskienė.

Situacija stebima, sistemos veikla atnaujinta. Savaitgalio metu nedaugelis bandė jungtis ir pildyti paraiškas, tuo metu viskas veikė.

„Štai 10 val. ryto, pirmadienį, pastebėjom sutrikimus. Tačiau sistema veikia“, – aiškino A. Selčinskienė. Pasak pašnekovės, tereikėjo kantrybės.

Kreipėsi į šilumos tiekėjus

Sistemos visiškas pakeitimas ir atnaujinimas vargiai pagelbėtų šiuo metu.

„Pasakyti, kad sistema pasikeis ir veiks sklandžiai, negalėčiau“, – sakė A. Selčinskienė. Negana to, toks procesas užimtų ilgą laiko tarpą.

„Ne per vieną savaitę ir ne per vieną naktį. Mokesčių ministerija ilgą laiką tobulino savo sistemą, juos laikau geriausiu pavyzdžiu“, – pastebėjo A. Selčinskienė.

Šiuo metu visos sistemos populiarumas ženkliai išaugęs dėl šildymo kompensacijų. Tačiau sistema skirta visoms socialinėms išmokoms ir paslaugoms gauti.

„Darome viską, kad prie sistemos dirbtų kompetentinga komanda, turėtų pakankamą finansavimą. Norim užtikrinti šiuolaikišką sistemą, ne tik su kosmetiniais pataisymais“, – tvirtino A. Selčinskienė.

Šilumos tiekėjų asociacija tikrai sureagavo ir pranešė, kad visi šilumos tiekėjai atsižvelgs į situaciją.

Gyventojams, kuriems nepavyksta užsiregistruoti į sistemą kompensacijai gauti, jaudintis nereikėtų.

„Pavasario laukti nereikės. Žmonės tikrai gaus kompensacijas už visą šildymo sezoną“, – pabrėžė A. Selčinskienė.

Tiesa, kai kuriems pinigų reikia jau dabar, kad galėtų susimokėti už išaugusias sąskaitas.

„Paprašėme šilumos tiekėjų, kad kiekvieną situaciją vertintų geranoriškai ir mokėjimus išdalintų arba atidėtų. Šilumos tiekėjų asociacija tikrai sureagavo ir pranešė, kad visi šilumos tiekėjai atsižvelgs į situaciją“, – ramino A. Selčinskienė.

Neištvers žiemos?

Kai kurie gyventojai sunerimę, kad kompensacijas gaus tik kitą pavasarį.

„Negerai, jei kompensacijas išmokės tik pavasarį. Reikalinga, kad pinigėliai kišenėj būtų. O kas bus toliau, neaišku. Kartais kalbama vienaip, o gaunasi kitaip“, – pasakojo vienas vyriškis.

„Kompensacijos nesikreipiau, nereikia. Pigiai mokam kol kas. Tačiau kompensacijas turėtų išmokėti dabar, žiemą žmonėms reikės už kažką gyventi. Pažadai paramą suteikti pavasarį ar vėliau – nelogiška“, – savo nuomonę dėstė sutiktas praeivis.

„Žiūrint valstybės mastu, tikrai sudėtinga sumokėti visiems iš karto. Parama ir verslui, ir gyventojams. Reikia ieškoti kompromisų. Šiuo atveju siūlau žiūrėti į verslą. Buvau Lenkijoje, ten viskas pigiau. Mūsų verslininkai automatiškai kelia kainas, negali tie patys produktai kainuoti skirtingai. Euras tam ir įvestas, kad kainas galėtume lyginti“, – aiškino moteris.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

AMORALU!

Gėda valstybei, jei visą gyvenimą dirbęs žmogus senatvėje neišgali šiltai gyventi! Šią savo gėdą valdžios gali sumažinti, be žmogų žeminančių prašymų kartu su pensija mokėdamos atitinkamą priedą - juk registruose yra visi duomenys apie gyventojus - ir turimas turtas, ir pensijos dydis, ir sveikatos būklė. Jei žmogus dirbo, vadinasi, jo darbas buvo reikalingas. Jei už reikalingą darbą mokėta apgailėtina alga, tai ne jo kaltė. Piliečių EGZISTENCINIŲ poreikių tenkinimas - ne prabanga, o būtinybė. Kaip, iš kokių fondų jie bus tenkinami - valstybės rūpestis ir pareiga. Vertimas žmonių eilėse su ištiesta ranka stovėti - NUSIKALTIMAS.

Tomas

Tai nejaugi valdzia ruosiasi imti mokesti uz saules siluma? Siandien lauke buvo vos ne 20 karscio, net neisivaizduoju kiek teks moketi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS