KT pirmininkas Kijeve susitiko su Krymo totoriais | Diena.lt

KT PIRMININKAS KIJEVE SUSITIKO SU KRYMO TOTORIAIS

  • 6

Su Krymo totoriais Kijeve susitikęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas sako, kad Rusijos prieš ketverius metus aneksuotas pusiasalis yra Ukrainos dalis.

„Pagal tarptautinę teisę Krymas neabejotinai buvo, yra ir bus Ukrainos sudedamoji dalis, kurioje Krymo totoriai turi teisę į nacionalinę autonomiją savo gimtojoje žemėje“, – ketvirtadienį pranešime spaudai teigė D. Žalimas.

Jis su Krymo totorių Medžliso pirmininku, parlamentaru Refatu Čubarovu ir kitais totoriais aptarė Krymo aneksiją ir Rusijos Konstitucinio Teismo vaidmenį atveriant jai kelią, taip pat aptarta žmogaus teisių padėtis.

Konstitucinis Teismas teigia Krymo aneksijos klausimą kėlęs ne kartą. Prieš trejus metus D. Žalimas kartu su Azerbaidžano, Gruzijos, Kipro, Lenkijos, Moldovos ir Ukrainos teismų pirmininkais parėmė iniciatyvą pasmerkti Rusijos kolegų nutarimą, kuriuo buvo atvertas kelias pusiasalio užėmimui.

Anot Lietuvos Konstitucinio Teismo, Rusijos kolegų sprendimas pasitarnavo kaip įrankis Krymo aneksijai pateisinti ir užbaigti, o jų sprendimas laikytinas sunkiu tarptautinės teisės pažeidimu.

Rusijos Konstitucinio Teismo teisėjai yra įtraukti į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašą, dėl to jie buvo neįleisti į pernai kovą Vilniuje rengtą Pasaulinį konstitucinių teismų kongresą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Zalimu ,Skystimu ir kitu padaru

balsas y dangu neina ir dievulis jo negirdi....

Mykolas

Kodėl Krymo totoriai nedomino politikieriųkai Krymas buvo Ukrainos?. Tuomet jie nedomino nei Lietuvos, nei Ukrainos politikų . O dabar lig musės ant mėšlo lekia kalbėtis su keliais totoriais, - kurie, atseit, atstovauja visus Krymo totorius . Nuobodu ir banalu ponai, - sugalvokit ką nors naujo .

Mest iš tarnybos šitą šiknių

Konstitucinio teismo pirmininko pareiga rūpintis, kad mūsų valstybėje būtų ginamos piliečių teisės, ir lakomasi Konstitucijos, o ne valkiotis po užsienius, ir politikuoti su neaiškaus plauko tipeliais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS