Kontrolierius mato spragą dėl prieglobsčio prašytojų vaikų apsaugos | Diena.lt

KONTROLIERIUS MATO SPRAGĄ DĖL PRIEGLOBSČIO PRAŠYTOJŲ VAIKŲ APSAUGOS

  • 0

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas rekomendavo vidaus reikalų ministrui reglamentuoti nepilnamečio užsieniečio, kai jo tėvai suimami, teisinį statusą.

Tokią rekomendaciją Seimo kontrolierius pateikė po to, kai praėjusį rudenį Lazdijų apylinkės teismas sulaikė užsienietį, bet nepasisakė, ką daryti su jo nepilnamečiu sūnumi, o su vaiku susijusius klausimus sprendusios institucijos laikėsi skirtingų pozicijų dėl jo statuso. Migracijos departamentas manė, jog pareiškėjo nepilnametis sūnus neturėjo nelydimo nepilnamečio statuso, nors Užsieniečių registracijos centras su tokia Migracijos departamento nuomone nesutiko ir buvo įsitikinęs, kad nepilnametis sūnus buvo įgijęs nelydimo nepilnamečio statusą.

Seimo kontrolierius tyrimo metu pastebėjo, kad teisės aktuose nėra aiškiai reglamentuota, kokį statusą įgyja nepilnametis užsienietis, kai tėvai (ar kiti asmenys), su kuriais jis atvyko, yra suimami, ir kaip toliau turėtų būti sprendžiami tokio nepilnamečio apgyvendinimo, jo priežiūros klausimai.

„Prieglobsčio prašytojų klausimai itin jautrūs, ypač kai tai susiję su nepilnamečiais vaikais, todėl sprendžiant jų apgyvendino ir priežiūros klausimus neturėtų būti dviprasmybių, dėl kurių būtų pakenkta vaiko interesams“, – teigė Seimo kontrolierių įstaigos vadovas A.Normantas.

Anot Seimo kontrolierių tarnybos, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis informavo, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos padaliniams rekomenduota rengiant teikimus teismams dėl užsieniečio sulaikymo ar alternatyvios sulaikymui priemonės skyrimo įvertinti visas aplinkybes, aiškiau identifikuoti tokio užsieniečio šeiminius ryšius. S.Skvernelis taip pat nurodė, kad Vidaus reikalų ministerija Seimui pateikė Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, kurias įgyvendinant bus keičiami ir prieglobsčio prašytojų priėmimo sąlygas reglamentuojantys įgyvendinamieji teisės aktai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS