Kontrolierius siūlo atsakomybę už mokslo darbų pardavimą – augančias baudas | Diena.lt

KONTROLIERIUS SIŪLO ATSAKOMYBĘ UŽ MOKSLO DARBŲ PARDAVIMĄ – AUGANČIAS BAUDAS

  • 3

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius Vigilijus Sadauskas siūlo numatyti administracinę atsakomybę už akademinės etikos pažeidimus, prekybą mokslo darbais.

Prie Seimui teikiamos savo vadovaujamos institucijos veiklos ataskaitos jis pridėjo Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų projektą.

V.Sadauskas siūlo kodeksą papildyti nauju skirsiu „Administraciniai teisės pažeidimai akademinės etikos ir procedūrų srityje“.

Anot jo, reikėtų numatyti atsakomybę už mokslo ar studijų darbų rašymą turint tikslą juos parduoti, šių darbų pardavimą, jeigu tokia veika neturi versliškumo ir stambaus masto požymių, taip pat už akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus reikalavimų nevykdymą.

Pagal projektą, už mokslo ar studijų darbų rašymą turint tikslą juos parduoti, šių darbų pardavimą reikėtų skirti nuo 290 iki 580 eurų (1-2 tūkst. litų) baudą. Už pakartotinį nusižengimą bauda būtų didinama.

Siūloma, kad informacijos, kurioje siūlomos mokslo ar studijų darbų rašymo už atlygį paslaugos ar kitokiais būdais skatinama pažeisti akademinę etiką, procedūras, rengimas ar pateikimas skleisti visuomenės informavimo priemonėse ir internete užtrauktų baudą nuo 145 iki 290 eurų (500-1000 litų). Už pakartotinį pažeidimą baudą siūloma dvigubinti.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus reikalavimų nevykdymas, trukdymas jam, anot projektų, užtrauktų nuo 500 iki 1 tūkst. litų (145-290 eurų) baudą.

Seimas dar 2011 metais priėmė sprendimą dėl Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos įkūrimo. Tačiau įstaiga dirbti pradėjo tik 2013 metų rudenį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Prof. J. Smalskis

O kur Jūs matėte "parduodamus" diplominius ar kitus studijų (rašto) darbus? Privatūs "rašytojai" teikia konsultacines paslaugas, sumoka mokesčius į biudžetą, iš kurių išlaikomos ir aukštosios mokyklos. Nes daugelis aukštųjų mokyklų darbų (pvz. diplominių) vadovų studentus tik stumdyti moka, o jų pačių profesinė kvalifikacija dažnai būna itin abejotina. Jei aukštosios mokyklos pakeistų baigiamuosius darbus valstybiniais egzaminais, tuomet problemos neliktų visiškai. Tačiau tuomet už valstybės ar studentų gautus pinigus tektų sąžiningai atidirbti, ir "dykų" pinigų nebebūtų. Tad kol Lietuvos aukštojo mokslo sistemoje pilna norinčių pasipinigauti nemokšų, tol pastangos sunaikinti akademinių darbų pagalbininkų rinką beviltiškos

Kęstas Br.

Moralė irgi svarbu. Religija padėjo susidoroti so socialinėmis problemomis, kai mašinos pakeitė žmones fiziniame darbe. Tikimasi, kad religija padės susidoroti ir su socialinėmis problemomis, kai robotai pakeičia žmones visuose kituose darbuose. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

akademikas

Ne nuo to galo ponas Sadauskas pradeda. Sveikintina, kad mokslo darbas turi kainą ir yra norinčių jį pirkti Jei darbą perka verslo atstovai noredami mokslo darbų pasiekimus diegti gamyboje, tai valstybė turėtų ir paremti tokius tikslus. Tik tie asmenys kurie perka mokslinius darbus, tikslu nuasmeninti ar pasisavinti autorystę galėtu būti prilyginami plagijavimui, bet tam jau yra numatytos sankcijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS