Koronaviruso krizė: svarbiausios antradienio naujienos | Diena.lt

KORONAVIRUSO KRIZĖ: SVARBIAUSIOS ANTRADIENIO NAUJIENOS

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą.

Viruso plitimas. Per parą patvirtintas vienas užsikrėtimo atvejis – infekcija nustatyta iš Kazachstano į Lietuvą praeitą savaitę grįžusiam medicinos darbuotojui, gyvenančiam Klaipėdos rajone. Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi aštuoni žmonės.

Elektroninis balsavimas. Seimas priėmė įstatymo pataisas, leidžiančias užsienyje gyvenantiems piliečiams per pandemiją balsuoti elektroniniu būdu. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė sako, kad spalį vyksiančiuose parlamento rinkimuose elektroninio balsavimo dar nebus, nes tam neįmanoma tinkamai pasirengti.

Parama ūkininkams. Seimas skyrė finansinę paramą nuo koronaviruso krizės nukentėjusiems smulkiems ūkininkams. Maždaug 30 tūkst. ūkininkų, kurie neturi pajamų iš darbo santykių arba yra užregistravę bedarbiais, gaus vienkartinę 200 eurų išmoką. Už visus tris karantino mėnesius po 200 eurų subsidijos bus skiriamos dar 9 tūkst. ūkininkų, kurie turi darbą ir gauna pajamų, bet ne daugiau kaip minimalią algą. Valdantieji „valstiečiai“ sako, kad taip Seimas simboliškai užbaigia karantino pagalbos priemonių paketą, tačiau kritikai tai vadina rinkimine akcija ir kaltina valdžią švaistant biudžeto lėšas.

Gidų akcija. Dešimtys gidų Lietuvoje surengė protesto akciją, prašydami valdžios paramos. Jie siūlo pratęsti išmokų mokėjimo terminą ir apriboti užsienio gidų darbą Lietuvoje.

Ekonomikos nuosmukis ir augimas. Naujausi statistiniai duomenys leidžia tikėtis, kad Lietuvos ekonomikos nuosmukio dėl koronaviruso COVID-19 pandemijos žemiausias taškas buvo pasiektas balandį. Finansų ministerija prognozuoja, kad šiemet Lietuvos ekonomika dėl susitrauks 7 proc., o kitąmet šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 5,9 procento.  Balandį ministerija prognozavo, kad Lietuvos BVP šiemet smuks 7,3 proc., o 2021 metais išaugs 6,6 procento.

Klaidinanti informacija. Lietuvos kariuomenės specialistai teigia, kad birželį, lyginant su praėjusiais mėnesiais, klaidinančios informacijos apie koronavirusą srautas informacinėje erdvėje sumažėjo perpus.

Kaimynystėje: Latvijoje nustatytas vienas koronaviruso atvejis, Estijoje – du, Rusijoje – beveik 6,7 tūkst. atvejų ir 154 mirtys, Ukrainoje – 706 nauji atvejai ir 12 mirčių,

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Seimas nusprendė nuo rugpjūčio mėnesio vėl leisti paplūdimyje prekiauti alumi ir vynu: nuo rugpjūčio iki 15 laipsnių stiprumo alkoholiu bus galima prekiauti paplūdimiuose įrengtose  viešojo maitinimo vietose.

* Parlamentaras socialdarbietis Rimantas Sinkevičius buvo paskirtas ekonomikos ir inovacijų ministru ir prisiekė Seime. Šios pareigos laisvos buvo nuo pernai gruodžio.

* NATO galutinai patvirtino atnaujintus Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos planus. Tai padaryti pavyko radus kompromisą su Turkija, kuri iki šiol vienintelė blokavo sprendimą.

* Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pasirašė kontroversišką Honkongo nacionalinio saugumo įstatymą, o šio pusiau autonominio miesto lyderė Carrie Lam pareiškė, kad jis įsigalios vėliau antradienį. Šį įstatymą pasmerkė Europos Sąjunga.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Įdomu

Ar medikai kada pradės dirbti. Parduotuvėse, vaistinėse, policijoje visi dirba o valstybinės poliklinikos bijo žmonių o komercinės dirba tai kaip tai suprast

aida

Svarbiausia antradienio naujiena, kad niekaip negaliu patekti su skausmais ir guzu limfmazgyje pas gydytojus.Turiu siuntimą, bet klinikos patarė dėl eilių kreiptis į privačias klinikas, o privati klinika atlikusi tyrimus, nulupusi nemenką sumelę pasakė ,kad reikalingas skubus stacionarinis gydymas aukščiausio lygio klinikoje, privatūs neturi reikiamų galimybių. Šiandien Kauno klinikos sako, eilės, kreipkitės pas privatininkus. Tuščios klinikos, jos koridoriai, šeimos gydytojai dar vis dirba beveik nuotoliniu būdu. Tiesa, telefonu prirašė antibiotikų, jau antrą kursą nuo karantino laikotarpio.

...

Chm: "infekcija nustatyta iš Kazachstano į Lietuvą praeitą savaitę grįžusiam medicinos darbuotojui" - irgi ten slidinėjo?.. :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS