Kovą baigia galioti nepaprastoji padėtis: ar rusai užplūs Lietuvą? | Diena.lt

KOVĄ BAIGIA GALIOTI NEPAPRASTOJI PADĖTIS: AR RUSAI UŽPLŪS LIETUVĄ?

  • 0

Vilniuje kur tik bepažiūrėsi, sunku nepamatyti automobilių su baltarusiškais, rusiškais numeriais, pastebi LNK. 

Per metus rusų ir baltarusių į Lietuvą atvyko 1,5 mln. Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis (VSAT), pernai į Lietuvą atvyko daugiau kaip pusė milijono Rusijos piliečių ir beveik milijonas – Baltarusijos. Tiesa, tai skaičiai, kiek kartų rusai ir baltarusiai kirto sieną. Tas pats žmogus galėjo atvykti kelis kartus.

„Gali būti ir tie patys asmenys.  Tas pats asmuo gali kirsti sieną ir dešimt, ir vienuolika kartų“, – sakė VSAT atstovas Audrius Pauliukevičius

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Rusų pernai atvyko daugiau nei pusė milijono, bet iš Lietuvos neišvažiavo 47 764. Baltarusių atvyko beveik milijonas, daugiau kaip 100 tūkst. neišvažiavo. Ar jie liko Lietuvoje, ar iškeliavo į kitas šalis – neaišku. Anot politikų, skaičiai būtų mažesni, jei rusų atvykimą ribotų ir Vakarų Europa. 

„Norėtųsi, kad tai būtų Europos mastu, tada efektas būtų dar didesnis. Mes parodėme tikrai gerą pavyzdį“, – tikino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Pernai nuo metų pradžios atvykstančių rusų srautas vis augo. Rugpjūtį, prieš Vladimirui Putinui skelbiant mobilizaciją, į Lietuvą atvyko rekordinis skaičius – 83 tūkst. Rugsėjį Baltijos šalys, Lenkija įvedė ribojimus: nebeišduoda rusams turistinių vizų. Nuo tada per mėnesį į Lietuvą yra įleidžiama po 30 tūkst. rusų. Panašu, kad rusų turistai patys susiprato ir per Lietuvą į Europą nebevažiuoja. 

Per beveik pusę metų pasienyje apsukti teko mažiau nei tūkstantį. 

„Tų, kurie neatitiko Vyriausybės nustatytų kriterijų yra beveik 900“, – sakė A. Pauliukevičius. 

Tai nedaug palyginti su buvusiais rusų turistų skaičiais. 

„Reikia lyginti, kas buvo iki mūsų priimtų sprendimų ir kas – po jų. Srautai sumažėjo du kartus kalbant apie Rusijos Federacijos piliečius“, – sakė L. Kasčiūnas. 

Per mėnesį dabar įvažiuoja po 30 tūkst. rusų. Dauguma per Lietuvą tik pervažiuoja.

„Kaliningrado tranzitą sudaro apie 56 proc. nuo visų vykstančių keleivių“, – sakė A. Pauliukevičius. 

Dar apie 30 proc. įvažiuojančių rusų – vilkikų vairuotojai.

„Vežėjai, kurie veža nesankcionuotas prekes. Jei sankcijos plėsis, tokių vežėjų irgi mažės“, – įsitikinęs L. Kasčiūnas. 

Apie 10 proc. rusų įleidžiami dėl išimčių. 

 Tai ne tik V. Putino, tai yra visos Rusijos karas. Atsakinga yra visa Rusijos visuomenė.

„Išimtys – artimi Lietuvos, Europos sąjungos piliečių giminaičiai, taip pat diplomatinio korpuso darbuotojai“, – vardino A. Pauliukevičius. 

Jau galvojama, kas bus kovą – tada baigs galioti nepaprastoji padėtis. Dabar rusų turistai neįleidžiami būtent dėl jos. Svarstoma nepaprastosios padėties nebetęsti. Pavyzdžiui, įteisinti neteisėtų migrantų apgręžimą be nepaprastosios padėties.

„Tokį sprendimą galima turėti ir nesant nepaprastajai padėčiai“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė

Kas būtų su rusų turistų neįsileidimu be nepaprastosios padėties, neaišku. 

„Arba ją (nepaprastąją padėtį – aut. past.)  tęsti tam tikram laikotarpiui, nes ant jos ir yra „suverti“ tam tikri sprendimai dėl vizų išdavimo Rusijos piliečiams. Arba visa tai įkomponuoti prie įstatymų dėl ekstremaliosios padėties“, – svarstė L. Kasčiūnas.

Vienas iš draudimo rusams atvykti iniciatorių pernai buvo užsienio reikalų ministras. Dabar sako nebenorintis komentuoti, nes tai jau vidaus reikalų ministrų klausimai. Tik sako: dabartinius srautus, vargu, ar galima dar sumažinti.

„Reikšmingai pakeisti tą situacija, kuri dabar yra, abejoju, ar gali greitai pavykti. Nes didžioji dalis skaičių yra Kaliningradas ir sunkvežimiai“, – teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. 

Vidaus reikalų ministerija atsisakė komentuoti, kaip vertina dabartinius atvykstančių rusų ir baltarusių srautus, kas dėl ribojimų planuojama ateityje. 

„Reikia naudoti, nes tai ne tik V. Putino, tai yra visos Rusijos karas. Atsakinga yra visa Rusijos visuomenė“, – įsitikinęs L. Kasčiūnas.

Į Estiją rusų atvyksta panašiai kaip ir į Lietuvą. Į Latviją – gerokai mažiau. Lenkai nelinkę viešinti duomenų. Baltarusių atvykimas neribojamas. Per mėnesį sieną kerta po šimtą tūkstančių kartų. 

Gairės: LNK turinys, Pasienio ruožas, turistai iš Rusijos, turistai iš Baltarusijos, rusai, baltarusiai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS