Krašto apsaugos ministerija pristatys karo komendantūrų taikos metu projektą | Diena.lt

KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJA PRISTATYS KARO KOMENDANTŪRŲ TAIKOS METU PROJEKTĄ

Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) penktadienį bus pristatytas karo komendantūrų taikos metu projektas.

Pristatyme dalyvaus krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Pocius, Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas, Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis.

„Jis (modelis – BNS) bus nuolat veikiantis jau taikos metu, kad komendantiniam vienetui priklausantys kariai galėtų treniruotis ir ruoštis dar taikos metu“, – penktadienį LRT radijui sakė L. Kasčiūnas.

„Mes kalbame apie tai, kad dabar visuomenė jau žinos, kur konkrečiai kreiptis, jeigu nori prisidėti prie savo miesto, krašto, namų gynybos“, – pridūrė jis.

Neseniai į pareigas paskirtas L. Kasčiūnas teigė, kad tapęs ministru pasiūlymus dėl komendantūrų pateiks per mėnesį.

Jie turės galimybę per kelis mėnesius registruotis karo komplektavimo tarnybose ir mes jau per rugsėjį matysime, kiek žmonių papildomai užsiregistravo.

BNS jis teigė turintis prezidento palaikymą dėl komendantūrų kūrimo ir taikos metu.

Komendantūrų įteisinimas šiuo metu svarstomas Seime. Karo padėties atveju komendantai taptų jungtimi tarp šalies ginkluotųjų pajėgų ir valstybę ginklu galinčių ginti piliečių.

Vis dėlto ministras sako, kad komendantūras būtina kurti dar taikos metu.

Seimui pateiktame Karo padėties įstatymo projekte numatyta, kad komendantūros turėtų karo komendantams pavaldžius vienetus, sudarytus iš parengtojo rezervo karių, komendantinių šaulių, taip pat visų ginklų savininkų, įskaitant medžiotojus.

Anot L. Kasčiūno, komendantinį vienetą taip pat galės sudaryti pilietiški, patriotiški Lietuvos gyventojai.

„Jie turės galimybę per kelis mėnesius registruotis karo komplektavimo tarnybose ir mes jau per rugsėjį matysime, kiek žmonių papildomai užsiregistravo“, – kalbėjo ministras.

Registraciją numatoma pradėti nuo gegužės 1 dienos. Ji tęsis iki rugpjūčio 31-osios.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Patarimas

Išsiųsti tuos pilietiškus ir patriotiškus į skerdyklą Ukrainon. Ten jau tokių beveik neliko, visi užkasti. Reikalingas papildymas.

Įdomu būtų sužinoti....

Iš katros skylės Šimonytė vis traukia tuos "ministrus"?

TAS, NAUJAS...

Lietuvai priskaldys malkų dešimteriopai daugiau nei Anušauskas. Vien jo Napoleoniška povyzą ką sako...Tiesiog pasaulio bamba...būdamas eiline madavoške.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS