Kryžkalnyje atidarytas ąžuolų parkas Lietuvos kariams | Diena.lt

KRYŽKALNYJE ATIDARYTAS ĄŽUOLŲ PARKAS LIETUVOS KARIAMS

  • 2

Lietuvos kariuomenė kartu su Raseinių rajono savivaldybe trečiadienį prie Lietuvos partizanų memorialo Kryžkalnyje atidarė Lietuvos kariams skirtą ąžuolų parką.

Parko atidarymo proga kaip vienybės simbolį ąžuoliuką pasodino Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys ir Raseinių rajono savivaldybės meras Arvydas Nekrošius, pranešė Lietuvos kariuomenė.

„Mūsų šalies vardas daugiau kaip 1000 metų gyvas, nes visuomet buvo karių, kurie kovojo ir gynė šitą žemę. Tai mūsų iškovota ir išsaugota valstybė, kurios piliečiams grėsmės akivaizdoje netrūko ištikimybės, kovos dvasios ir susitelkimo. Šis ąžuolų parkas tegul būna simbolinė susitikimų vieta, kurioje džiaugsimės pasiekimais ir dalinsimės ateities sumanymais”, – atidarymo ceremonijoje sakė V.  Rupšys.

Pasak kariuomenės, daugiau negu prieš devynerius metus Rukloje buvo pasodinti pirmieji ąžuolai, kurie simbolizavo Lietuvos kariuomenės nepriklausomybės kovų, tarpukario ir rezistencijos laikotarpį, esamus ir ateities generolus. Ši iniciatyva davė pradžią norui atidaryti parką, kuris būtų prieinamas visuomenei ir taptų žmonių traukos vieta.

Užsimezgus draugystei tarp Lietuvos kariuomenės ir Raseinių krašto, vieta parkui buvo rasta Kryžkalnyje, kur stovi Lietuvos partizanų memorialas ir kuriamas informacinis paviljonas-lankytojų centras.

„Itin džiugina, jog mūsų rajone esantis Kryžkalnio memorialas kasmet įgauna vis didesnę svarbą ne tik Raseinių krašto, bet ir visos Lietuvos kontekste. Mums didelė garbė, jog Ąžuolų parkas bus kuriamas būtent čia, šalia nepaliaujamą kovą, drąsą ir patriotiškumą atspindinčio Kryžkalnio memorialo", – po renginio sakė Raseinių meras A. Nekrošius.

Numatoma, kad parkas toliau bus plečiamas, sodinami nauji ąžuolai Lietuvos kariuomenės nusipelniusiems kariams, laikantis kultūrinių tradicijų ir paliekant istorinę atmintį ateities kartoms.

2022 metais Kryžkalnio memoriale buvo pastatytas ir specialus lankytojams skirtas centras. Raseinių rajono savivaldybės užsakymu yra parengta ir šio centro koncepcija bei ekspozicijos vizualizacijos.

2014 metais Rukloje įkurtame Lietuvos kariuomenės generolų ąžuolų parke kiekvienas pasodintas ąžuolas simbolizavo kariuomenės generolus, tarnavusius atkūrus nepriklausomą valstybę 1918 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kryzkalnio motina

Kuri simbolizavo visu kariu motinas buvo susprogdinta. O dabar stato kažkokius klaikius statinius ir meto pinigus

Ir va

tokiems sudams metomi ir vagiami pinigai,uzuot naikinus socatskirti,kaip reikalauja Europa!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS