Kryžkalnyje partizanus įamžins kalavijas | Diena.lt

KRYŽKALNYJE PARTIZANUS ĮAMŽINS KALAVIJAS

  • 7

Lietuvos laisvės kovos sąjūdis (LLKS) ir Raseinių rajono savivaldybė netrukus ketina pasirašyti bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią bus įamžintas 20 tūkst. kovose su sovietiniais agresoriais žuvusių Lietuvos partizanų atminimas.

Paminklas turėtų iškilti 2019-aisiais, minint Lietuvos laisvės kovos deklaracijos pasirašymo 70-metį. Preliminari Kryžkalnio memorialo kaina - apie 600 tūkst. eurų.

Paminklą sudarytų 25 metrų aukščio obeliskas, vaizduojantis į žemę įsmeigtą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) laikų kalaviją, atminimo siena, kurioje būtų įrašyti visų žuvusių Lietuvos partizanų vardai, ir nežinomo partizano kapas.

Raseinių rajono meras Algirdas Gricius „Lietuvos žinioms“ pabrėžė, kad statyti paminklą partizanams planuojama iš aukų, surinktų iš šalies gyventojų ir išeivijos. Taip pat tikimasi gauti pinigų iš valstybės biudžeto.

„Paminklas bus netoli koplyčios, statomos ant tos pačios Kryžkalnio kalvos. Koplyčios statyboms ir jos prieigų sutvarkymo darbams Vyriausybė iš šių metų biudžeto yra skyrusi 300 tūkst. eurų“, - sakė A.Gricius.

Skulptorius Tadas Gutauskas „Lietuvos žinioms“ sakė, kad jo siekis - išskirtinis, didingas kovotojams už Lietuvos laisvę skirtas paminklas, matomas dešimčių kilometrų spinduliu. Todėl ir siūlantis statyti 25 metrų aukščio obeliską - lietuvių laisvės kovas simbolizuojantį LDK laikų kalaviją, įsmeigtą į Kryžkalnio kalvos žemę. Pasak skulptoriaus, kaip modelis obeliskui būtų pasirinktas XI-XIII amžiaus kalavijas, iškastas archeologų Ukmergės rajone, Desiukiškėse.

Obeliską juostų atminimo siena, kurioje būtų surašytos visų kovose žuvusių partizanų pavardės, prieš tai uoliai ištyrus jų praeitį. To, anot T. Gutausko, reikia, kitaip vėliau gali kilti nereikalingų aistrų.

Pavardes atminimo sienoje numatoma apšviesti taip, kad jos atrodytų lyg įrašytos krauju. Prie obelisko ir atminimo sienos būtų įrengta aikštė, kurioje tilptų iki 1000 žmonių. Joje stovėtų simbolinis antkapis nežinomam partizanui.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

neužteko

vardinių plytų sienos sostinėje ........... serialas kartojasi

motina buvo ir yra Pirčiupyje

o Kryžkalnio magdė - nuolankiai nešė vainikėlį raudonajai armijai 'išvaduotojai"-okupantei. Vatnykei Vytis, kalavijas tai trydą ,įsiūtį ir stribų žudymus primena? :)

...

Buvo Motina, Kančios simbolis, dabar - Kraujo, žudymo įnagis; ko siekiam?.. (gal ir tankus reikia vėl atgabent?)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS