KT nagrinės, kas ir kokiu būdu turi teisę prašyti atlyginti medikų padarytą žalą | Diena.lt

KT NAGRINĖS, KAS IR KOKIU BŪDU TURI TEISĘ PRAŠYTI ATLYGINTI MEDIKŲ PADARYTĄ ŽALĄ

  • 4

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį priėmė nagrinėti skundą dėl įstatymo normos, numatančios, kas ir kokiu būdu turi teisę prašyti atlyginti medikų padarytą žalą.

Vilniaus apygardos teismas prašo ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja Žalos atlyginimo įstatymo straipsnis, nurodantis asmenis, turinčius teisę gauti turtinės ir neturtinės žalos, atsiradusios dėl paciento sveikatai padarytos žalos, atlyginimą.

Vilniaus apygardos teismo teigimu, minėtas įstatymas įtvirtina baigtinį sąrašą, todėl ne visi asmenys, patyrę žalą, turi teisę į jos atlyginimą.

Teismo teigimu, pavyzdžiui, įstatyme nenumatyta, kad dėl žalos atlyginimo galėtų kreiptis paciento broliai ar seserys.

Pagal galiojančią tvarką, teisę į žalos atlyginimą turi pacientas ir asmuo, kuris buvo mirusio paciento išlaikomas arba jo mirties dieną turėjo teisę gauti iš jo išlaikymą. Tai yra nepilnamečiai vaikai (įvaikiai), sutuoktinis, nedarbingi tėvai (įtėviai) ar kiti nedarbingi išlaikytiniai, taip pat mirusio paciento vaikas, gimęs po jo mirties.

Be to, teisę į neturtinės žalos atlyginimą turi mirusio paciento darbingi tėvai (įtėviai), pilnamečiai vaikai (įvaikiai), kuriuos su pacientu siejo ypač artimas ir glaudus ryšys.

Dėl mirusio paciento ir jo tėvų bei pilnamečių vaikų ryšio artimumo bei glaudumo sprendžia Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija.

Vilniaus apygardos teismas atkreipė dėmesį, kad įstatymas įtvirtina dualistinę žalos atlyginimo sistemą, kai jame nurodyti asmenys gali tiesiai kreiptis į įgaliotą instituciją ir gauti kompensaciją, o jame nenurodyti asmenys dėl žalos atlyginimo turi bylinėtis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

to kada bus

o gal padaryt civilini draudima pacientams? kaip nedraustas automobilis negali vaziuot gatvem, taip nedraustam pacientui turetu but draudziama uzeit i gydymo istaiga kad jo kas nesuzalotu

Patis

Gidikites atmatos

Rasa

Dulkys turi sest jei dėl jo nusikalstamų įstatymų tai įvyko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS