KT pradės nagrinėti bylą dėl medikų padarytos žalos atlyginimo | Diena.lt

KT PRADĖS NAGRINĖTI BYLĄ DĖL MEDIKŲ PADARYTOS ŽALOS ATLYGINIMO

  • 2

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį pradės nagrinėti skundus dėl įstatymo normos, numatančios, kas ir kokiu būdu turi teisę prašyti atlyginti medikų padarytą žalą.

Ji bus nagrinėjama rašytinio proceso tvarka, pranešė KT.

Į vieną bylą buvo sujungti keli Vilniaus apygardos teismo prašymai.

Šis teismas prašo ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo straipsnis, nurodantis asmenis, turinčius teisę gauti kompensacijas dėl medikų padarytos turtinės ir neturtinės žalos.

Vilniaus apygardos teismo teigimu, minėtas įstatymas įtvirtina baigtinį tokių asmenų sąrašą, todėl ne visi, patyrę žalą, turi teisę į jos atlyginimą.

Teismo teigimu, pavyzdžiui, įstatyme nenumatyta, kad dėl žalos atlyginimo galėtų kreiptis paciento broliai ar seserys.

Pagal galiojančią tvarką, teisę į žalos atlyginimą turi pacientas ir asmuo, kuris buvo mirusio paciento išlaikomas arba jo mirties dieną turėjo teisę gauti iš jo išlaikymą. Tai yra nepilnamečiai vaikai (įvaikiai), sutuoktinis, nedarbingi tėvai (įtėviai) ar kiti nedarbingi išlaikytiniai, taip pat mirusio paciento vaikas, gimęs po jo mirties.

Be to, teisę į neturtinės žalos atlyginimą turi mirusio paciento darbingi tėvai (įtėviai), pilnamečiai vaikai (įvaikiai), kuriuos su pacientu siejo ypač artimas ir glaudus ryšys.

Įstatyme nenurodyti asmenys žalos atlyginimo gali reikalauti pagal bendrąsias civilinės atsakomybės sąlygas, tai yra kreiptis į teismą atsakovu nurodydami sveikatos priežiūros įstaigą. Žala tokiu atveju atlyginama iš tos įstaigos lėšų, o ne iš specialios sąskaitos, į kurią lėšas perveda visos sveikatos įstaigos.

Vilniaus apygardos teismas atkreipė dėmesį, kad įstatymas įtvirtina dualistinę žalos atlyginimo sistemą, kai jame nurodyti asmenys gali tiesiai kreiptis į įgaliotą instituciją ir gauti kompensaciją, o jame nenurodyti asmenys dėl žalos atlyginimo turi bylinėtis.

Anot skundo, tokiu būdu pažeidžiamas Konstitucijoje įtvirtintas asmenų lygybės įstatymui principas. Be to, negalima nustatyti tokio teisinio reguliavimo, kuriuo būtų paneigta asmens teisė kreiptis į teismą ir reikalauti teisingai atlyginti padarytą žalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aha

Tuo pačiu reikėtų apibrėžti, kaip atlyginama žala asmeniui, kuriam neteisingai nustačius diagnozę padaryta moralinė žala.

leiskite paklausti

O kaip bus su politiskai motyvuotu zmogaus teises pazeidzianciu kenkimu sveikatai prievarta verciant vartoti jokiu oficialiu patvirtinimu neturinciu "birzgalu" ir zmoniu persekiojimo organizavimu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS