KT spręs, ar už valstybės paimtą žemę su būstu turi būti atlyginta ir neturtinė žala | Diena.lt

KT SPRĘS, AR UŽ VALSTYBĖS PAIMTĄ ŽEMĘ SU BŪSTU TURI BŪTI ATLYGINTA IR NETURTINĖ ŽALA

  • 3

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį skelbs, ar Žemės įstatymo nuostatos, pagal kurias valstybė neprivalo atlyginti neturtinę žalą už visuomenės poreikiams paimtą žemę su namu, atitinka Konstituciją.

Teismas spręs, ar įstatymas neprieštarauja Konstitucijos nuostatai, kad nuosavybė gali būti paimama tik įstatymo nustatyta tvarka visuomenės poreikiams ir teisingai atlyginama.

Teismuose bylinėjęsis žmogus teigė, kad valstybei perėmus vienintelį jo turėtą būstą, kuriame jis kartu su šeima ilgai gyveno, jam nebuvo priskaičiuota ir atlyginta neturtinė žala. Nei pirmosios, nei apeliacinės instancijos teismai šios žalos jam nepriteisė motyvuodami tuo, kad nenustatyta institucijų neteisėtų veiksmų jo atžvilgiu, o Aukščiausiasis Teismas kasacinio skundo nepriėmė.

Pasak skundą KT pateikusio asmens, reikalavimas atlyginti neturtinę žalą teismų atmestas būtent dėl to, kad Žemės įstatyme nenustatyta valstybės prievolė atlyginti šią žalą, kai kartu su sklypu paimamas ir žmogaus būstas.

KT pranešė, jog žmogus prašo konstatuoti, kad Žemės įstatymas turi numatyti teisę į neturtinę žalą už paimtą būstą.

„Taip, pasak pareiškėjo, paimamos žemės savininkai (naudotojai) įgytų teisinę galimybę įrodyti dėl savo gyvenamojo būsto paėmimo patirtą neturtinę žalą, kurią įrodžius kompetentingos institucijos įgytų prievolę šią žalą atlyginti ir taip tinkamai įgyvendinti teisę į teisingą atlyginimą už visuomenės poreikiams paimamą nuosavybę“, – rašoma KT pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomonė

Tokių žmonių turto paėmimu iš viso neturėtų būti. Tai grubus žmogaus teisių pažeidimas. Kas davė jiems teisę nuspręsti žmonių likimus??? Juos žmonės išrinko vadovauti,o ne vogti svetimą turtą.

A

Įsivaizduokime, jus priverčia išsikraustyti iš Namų, kur gyvenote jūs, jūsų vaikai, tėvai, seneliai... Jūs netenkate savo gimtinės, nekalbėsime apie seną sodą, kaimynus. Tai didžiulė moralinė trauma ir kas nuspręs, kiek šimtų eurų gali ją kompensuoti? Nors gal bus ir tokių, kurie tik apsidžiaugs, gavę kompensaciją už piktžolėmis apžėlusią žemę ir sutręšusią trobą.

Konstituciniam Teismui

Už .ydų palaikų iškraustymą iš LR teritorijos ir muziejų, institutų, universitetų perdarymą į vietinių teisėtų gyventojų kultūros paveldo puoselėjimo institucijas, o ne į padugnių, išsigimusių gyvulių .ydų propagandos vietas, mokės .ydų prostitutės. Nevarkute eikvidami biudžeto lėšas KT posėdžiams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS