Kultūros darbuotojai: atlyginimai nekilo tiek, kiek žadėta | Diena.lt

KULTŪROS DARBUOTOJAI: ATLYGINIMAI NEKILO TIEK, KIEK ŽADĖTA

Šalies kultūros darbuotojai skundžiasi, jog atlyginimai nuo sausio nekilo tiek, kiek žadėjo Kultūros ministerija.

Ministerija sausį tvirtino, kad skyrus papildomą finansavimą iš valstybės ir savivaldybių biudžetų, atlyginimai šiemet didės 64 eurais iki mokesčių, o įvertinus ir mokestinius pakeitimus, algos į rankas vidutiniškai iš viso didės 88 eurais.

Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkė Danguolė Abazoriuvienė BNS tikino, kad kai kuriose savivaldybėse nesurenkant pakankamo gyventojo pajamų mokesčio, atlyginimų didėjimas bibliotekų darbuotojams ir kitiems kultūrininkams buvo netolygus, tačiau vidutiniškai didėjo apie 15–40 eurų į rankas. D. Abazoriuvienė sako apie tai informavusi ir ministerijos vadovybę šią savaitę vykusiame susitikime.

Jos pačios vadovaujamoje Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekoje dirba 65 žmonės, iš jų – apie 50 kultūros ir meno darbuotojų, tačiau atlyginimai jiems, įvertinus ir mokestinius pasikeitimus, esą nepakilo nė pusės tiek, kiek žadėta.

„Tikrai šitaip nėra. Vieno eilinio darbuotojo atlyginimas į rankas mūsų bibliotekoje realiai padidėjo 29 eurais“, – teigė ji.

Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Balza sakė, kad jo vadovaujamame Šiaulių „Aušros“ muziejuje darbuotojų atlyginimai skyrus papildomų lėšų iš viso didėjo 60–70 eurų. Muziejuje dirba beveik 100 darbuotojų.

„Didėjimas įvyko, bet tikrai nesiekia 80 eurų į rankas, reikėtų tokių paieškoti“, – BNS sakė jis.

Kultūros centrų asociacijos pirmininkas Romas Matulis, vadovaujantis ir Plungės kultūros centrui, teigė, kad atlyginimai kultūros centrų darbuotojams kilo nevienodai. Anot jo, bendras atlyginimų vidurkis pažadų nepasiekė.

„Abejoju, ar tai pasiekta. Per mokestinę sistemą – taip, žmonės pajuto, kad atlyginimai didėjo 20–30 eurų, kam netaikomas vadinamasis neapmokestinamųjų pajamų dydis. Bet likusi suma, tie 64 eurai – reikia jos tikslesnių paskaičiavimų, duomenų, kurių mes neturime“, – kalbėjo R. Matulis.

Ministerija: kalti skirtumai regionuose, pensijų kaupimas

Kultūros ministerija tvirtina, kad pateikiant prognozes sausį remtasi vidutiniu kultūros darbuotojų atlyginimo dydžiu – jis 2017-aisiais buvo 736 eurai iki mokesčių.

Ministerija aiškina, kad regionuose atlyginimų didėjimas galėjo būti mažesnis, nes jie patys čia yra statistiškai mažesni.

„Be to, bendras suskaičiuotas dydis buvo pateiktas nevertinant kiekvieno asmens dalyvavimo pasikeitusioje pensijų kaupimo sistemoje. Šie faktoriai, kaip ir skirtingas atskirų savivaldybių prisidėjimo dydis, gali lemti skirtingą atlyginimų augimą“, – BNS nurodė ministerija.

Ministerija pavasarį žada atlikti kultūros darbuotojų algų analizę.

Pasak kultūros asociacijų atstovų, ministerija šią savaitę taip pat pristatė viešojo sektoriaus atlyginimų kėlimo strategijos iki 2025 metų projektą. Jame numatoma, kad 2020-aisiais kultūros darbuotojams atlyginimai kiltų 15 proc., vėliau kasmet – 6 – 7 procentais.

Ministerijos atstovai teigia, kad tai yra „vienas iš galimų sprendimų“ ir ministerija palaikys šią kryptį derybose Vyriausybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Pirmiausiai reikia darbo našumo

Tai, kad kiek moka, tiek ir dirba - viskas čia teisingai ir gerai.

tik

visiskas kvailys gali tiket 141 pazadais,30 metu tik pazadai ir kruopstus darbas privatiems uabams,o ne Lietuvos ir jos Tautos labui.

Anonimas

Ko tikites is balsavimo kad geriau gyvensit.Ne velnio.!!!.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS