Kultūros darbuotojai kviečiami pasisemti žinių apie sutelktinį finansavimą | Diena.lt

KULTŪROS DARBUOTOJAI KVIEČIAMI PASISEMTI ŽINIŲ APIE SUTELKTINĮ FINANSAVIMĄ

  • 0

Rugsėjo 22-23 dienomis Šakių krašte rengiamas visos Lietuvos kultūros sektoriams darbuotojams skirtas seminaras apie inovatyvią jų darbo formą – sutelktinio finansavimo galimybes. Įgyvendinant šį projektą tikimasi pakelti respublikos kultūros sektoriaus darbuotojų, kūrėjų kvalifikaciją, plėsti jų akiratį ir gebėjimus pritraukti papildomų lėšų savo naujoms ar tęstinėms veikloms. Seminarą rengia Šakių rajono švietimo pagalbos tarnyba kartu su partneriais – asociacija Kultūros savivaldos kolegija, Šakių rajono savivaldybe bei jai priklausančiomis įstaigomis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba prie Lietuvos kultūros ministerijos.

Projekto tikslas – suteikti naujų žinių

Pasak Šakių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojos Eglės Plančiūnienės, Lietuvos regionuose kultūros sektorių naujos žinios, tendencijos ir veiklos modeliai pasiekia gerokai vėliau nei didžiuosiuose miestuose, kur sutelkti kultūros, švietimo, inovacijų, finansiniai, infrastruktūros, žmogiškieji ir kt. ištekliai. Regionus gerokai vėliau pasiekia ir informacija apie sutelktinį finansavimą ir jo teikiamas galimybes – apie šį alternatyvų, šiuolaikiniame kultūriniame, socialiniame kontekste plačiai prieinamą reiškinį mažai žinių turi didžioji dalis kultūros darbuotojų. Šio projekto sumanytojai ir įgyvendintojai kaip tik siekia užpildyti šią spragą – visuose Lietuvos regionuose tolygiai didinti kultūros sektoriaus darbuotojų, meno kūrėjų kvalifikaciją ir jiems suteikti žinių apie sutelktinio finansavimo platformas.

Trumpai apie sutelktinį finansavimą Sutelktinis finansavimas (angl. crowdfunding) – lėšų rinkimo modelis, kuomet jas skiria daug pavienių žmonių. Skaičiuojama, kad 2015 m. tokiu būdu buvo sukaupta apie 34 milijardai JAV dolerių visame pasaulyje. Pagrindinis sutelktinio finansavimo modelis yra pinigų pervedimas internetu naudojantis tam tikra platforma. Šiuolaikinio sutelktinio finansavimo modelį sudaro trys objektai: idėjos autorius, kuris siekia finansavimo, asmenys ar grupės, kurios palaiko šią idėją ir persiunčia pinigus, ir platforma, kuria lėšos pasiekia autorių. Dažniausiai šio modelio pagalba lėšos skiriamos įvairiems meniniams, kūrybiniams bei socialiniams projektams, taip pat ir verslui. Kaip teigia įvairūs šaltiniai, pavyzdžiui, 2012 m. visame pasaulyje jau veikė apie 450 sutelktinio finansavimo platformų, tačiau Lietuvą ši idėja pradėta įgyvendinti tik prieš keletą metų.

Vienos iš Lietuvoje veikiančių sutelktinio finansavimo platformų www.susimetam.lt įkūrėjas ir būsimo seminaro lektorius Vaidas Jokūbaitis sako, kad sutelktinis finansavimas yra puiki galimybė Lietuvoje įgyvendinti prasmingus projektus. Pirmiausiai reikia paskelbti savo idėją, įsivertinti lėšų poreikį, pagalvoti kaip pristatyti savo projektą ir paskelbti vienoje iš gyvuojančių sutelktinio finansavimo platformų. Tiesa, savo paruošta idėja reikia dalintis socialiniuose tinkluose, skelbti naujienas projekto puslapyje ir t.t. Geras tokios veiklos pavyzdys – vienas sėkmingų minėtos platformos projektų buvo skirtas išsaugoti Kauno medinės architektūros objektą.

Aiški ir gerai apgalvota seminaro programa

Daugiau apie sutelktinio finansavimo modelį, jo veikimo principus respublikos kultūros darbuotojai galės sužinoti jiems specialiai skirtame Šakių rajono švietimo pagalbos tarnybos organizuojamame seminare rugsėjo 22-23 d. Pirmoji jo dalis bus skirta teorinių žinių sklaidai – lektoriai išsamiai susipažindins su sutelktinio finansavimo esme, jo reikšme, teikiamomis galimybėmis, pasidalins šios iniciatyvos įgyvendinimo patirtimi užsienyje. Bus pristatytos Lietuvoje veikiančios platformos, supažindinta su jų veikimo principais ir jų teikiamomis finansavimo galimybėmis kultūros sektoriui Lietuvos regionuose.

Antroji mokymų dalis skiriama praktiniams dalyvių gebėjimams didinti: nagrinėjami praktiniai sutelktinio finansavimo atvejai, dalyviai patys modeliuos sutelktinio finansavimo praktinius atvejus, komunikacijos gaires. Mokymų praktinę dalį ves lietuviškos sutelktinio finansavimo platformos įkūrėjai, savo patirtimi dalinsis sutelktinį finansavimą jau naudojantys kūrėjai ar organizacijos.

Po seminaro visa mokymų medžiaga bus paruošta elektroninė versija ir platinama regionų kultūros administratoriams – šie savo ruožtu žiniomis dalinsis su įstaigų, asociacijų darbuotojais. Tokiu būdu, naudojant skėtinę informacijos platinimo sistemą, mokymų metu pateiktos žinios pasieks visuose Lietuvos regionuose veikiančias kultūros ir meno bei nevyriausybines organizacijas, jose dirbančius vadybininkus ir visuomenininkus, individualiai dirbančius meno kūrėjus.

Dviejų dienų mokymai organizuojami Šakių rajone, Zyplių dvare, paskutinę dieną visų mokymų dalyvių laukia išvyka į dar vieną šio rajono dvarą – Gelgaudiškį, kur bus vedama edukacinė pažintinė ekskursija, supažindinama su autentišką interjerą išsaugojusių rūmų istorija. Mokymams pasirinkti reprezentatyvūs šio krašto kultūros paveldo objektai, siekiant atkreipti dėmesį į tai, kad 2022-ieji paskelbti Sūduvos metais.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Asociacija Kultūros savivaldos kolegija, Šakių rajono savivaldybė bei jai priklausančios įstaigos.

Projektą finansuoja:

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS