Už netvarką laiptinėje – nebe įspėjimai, o triženklės baudos | Diena.lt

UŽ NETVARKĄ LAIPTINĖJE – NEBE ĮSPĖJIMAI, O TRIŽENKLĖS BAUDOS

Namų administratoriai pastebi, kad daugiabučių gyventojai vis dažniau daiktus palieka bendro naudojimo patalpose: koridoriuose ar laiptinėse. Kartu su ugniagesiais suskaičiavo, kad dešimtys gaisrų šiemet galėjo kilti būtent dėl kaimynų paliktos netvarkos.

Prižiūrėtojai dalina jau nebe įspėjimus, o triženkles baudas ir radinius konfiskuoja.

Daugiau apie tai pasakojo „Civinity Namai“ statinio techninės priežiūros specialistas Gintaras Stanišauskas. 

– Ką jūs pastebite? 

– Senos statybos daugiabučių laiptinėse ypač populiaru palikti baldus, gėles ir panašiai.

– Ar tokios tendencijos fiksuojamos tik senuose daugiabučiuose? 

– Matote, senos statybos daugiabučiuose ir žmonės kiti gyvena, būkime teisingi, bet yra daugiau senjorų. Jie mėgsta laiptinėse pasistatyti gėlių, neretais atvejais būna ir baldų. Netgi spintelės, kuriose žmonės laiko ir batus. Naujos statybos daugiabučiuose – dviračiai, paspirtukai. Tai, ko negali sutalpinti į sandėliukus. Ką realiai naudoja kasdien, tą laiko prie daugiabučio durų. 

– Reiškia, dažniausia priežastis – netalpūs namai, nėra vietos sandėliuke, namuose? Todėl renkasi namų laiptinę?

– Tikrai taip. Daiktų turi daugiau nei gali sutalpinti į sau priklausančius namus. 

– Kiek yra svarbu, koks tai daiktas: dviratis ar gėlė? Kiek svarbu, kokia tai vieta: laiptinė, koridorius? Ar tai yra šalia radiatoriaus, įėjimo, išėjimo? 

– Didelio skirtumo nėra. Pagal priešgaisrinius reikalavimus, bendro naudojimo patalpos visą laiką turi būti atlaisvintos, neužkrautos. Turi būti laisvi praėjimai. Kilus gaisrui, esant ekstremaliai situacijai, žmogus bėgdamas gali užkliūti, susižeisti ir turėti dar didesnių problemų. Jeigu bus susandėliuoti degūs daiktai, gali būti užblokuotas ir avarinis išėjimas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Ugniagesiai skaičiuoja, kad šiemet keliasdešimt gaisrų galėjo kilti būtent dėl netvarkos bendrose patalpose. Jie sako, kad čia galime susimokėti didžiausia kaina – gyvybe. Jūs taip pat įspėjate gyventojus, bet kartais to nepakanka, kartais reikia išrašyti triženklę baudą ir konfiskuoti tuos daiktus. 

– Tikrai taip. Turime ne vieną atvejį, kai gyventojai laiptines ir netgi bendro naudojimo balkonus pasidaro savo sandėliais. Ten sandėliuoja visą įmanomą turtą. Tokiu atveju, ugniagesiai tuos gyventojus išprašo, kad jie susitvarkytų bendro naudojimo patalpas ir jas atlaisvintų, jog nekiltų grėsmė kitiems gyventojams, kurie šito nedaro.

Bendro naudojimo patalpos visą laiką turi būti atlaisvintos ir negali būti jokių pašalinių daiktų.

– Lietuvoje yra įvairiausių pavyzdžių. Galime kalbėti apie Šiaulių regioną, vienas daugiabutis tapo paveikslų galerija laiptinėje. Panevėžio rajone taip pat unikalus vaizdas, ten per COVID-19 pandemiją atsirado staliukas dviem pasėdėti. Kiek tokie atvejai gali būti baudžiami, ar už grožį galima bausti? 

– Dėl paveikslų tikrai niekas nebaustų, bet staliukas laiptinėje jau yra priešgaisrinės saugos pažeidimas. Gyventojai pradžioje gali tikėtis bent jau įspėjimo, jeigu nepašalins, ateityje gali sulaukti ir baudos.  

– O jeigu jis netrukdo praeiti? 

– Pasikartosiu, bendro naudojimo patalpos visą laiką turi būti atlaisvintos ir negali būti jokių pašalinių daiktų. Nesvarbu, ar tai yra staliukas, dviratis, ar kitas bet koks inventorius.  

– Aktualus klausimas gyventojams – jeigu vyksta remontas, ar gali bent laikinai (dienai ar kelioms valandoms) atsirasti nauji arba seni baldai?  

– Jeigu atsiras laikinai, tai tikrai niekas su įspėjimais gyventojų nepuls. Patys supraskime, daiktą išnešti užtrunka laiko, jeigu yra ne vienas ir ne du... Geriau, kad laiptinėse jų nebūtų. Jeigu jau išsikraustoma arba įsikraustoma ir daiktai bus palikti prie laiptinės pusdienį, tai tikrai labai nepyksime. 

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Tikrai be reikalo kabinėjasi prie gėlių. Labai didelė puošmena laiptinės. Manau jos tikrai netrukdo

Margarita

Siaubas kas per gaisrininkai dabar, augalai jiems trukdo. AUGALAI ORĄ GERINA LAIPTINĖSE. Tai per ŠUNIS, o ne GĖLES neįmanoma daugiabučiuose jau praeiti, jau ne žmonės daugiabučiuose, o tik šunys gyvena. TEGU VĖL, KAIP SENOVĖJE KIEKVIENAS DIRBA SAVO DARBĄ: gaisrininkai tikrina kaminus ir dūmų detektorius ( nė karto nebuivo) , ar jie veikia, elektrikai - buto elektros instaliaciją ar ne per sena, ar saugi, o dujininkai tegu žiūri ar saugūs dujų balionų čiaupai. Dar yra neadekvačių žmonių, tai čia darbo yra socialiniams darbuotojams.KAI VISI SAVO DARBĄ ATLIKS, nebus GAISRŲ ir niekur nereikės bėgti.

Marijus

Gėlytės patrukdė, matai. O kad po tų "pabėgėlių" apsigyvenimo pastoviai prirūkyta, prišikta - tiesiogine to žodžio prasme, tai čia normalu.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS