Laisvės kovotojų paieškos: raktas – artimųjų DNR | Diena.lt

LAISVĖS KOVOTOJŲ PAIEŠKOS: RAKTAS – ARTIMŲJŲ DNR

  • 0

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) pranešė apie kovoje žuvusių ar okupantų nužudytų ir slapčia užkastų laisvės kovotojų – partizanų, ryšininkų ir jų rėmėjų – palaikų paieškas.

Visus, žinančius ar girdėjusius apie Lietuvos partizanų užkasimo vietas, taip pat žuvusių ir nerastų laisvės kovotojų giminaičius kviečiame susisiekti su centru.

Anot centro, net ir praėjus 70 metų nuo laisvės kovų jų dalyvių paieškos vykdomos dėl keleto priežasčių – dauguma laisvės kovotojų norėjo būti palaidoti oriai, pagal šimtmečius gyvuojančią Lietuvos tradiciją mirusiuosius laidoti specialiai tam skirtose ir pašventintose vietose.

Taip pat pat siekiama, kad būtų įvykdytas teisingumas ir šalies didvyriai nebūtų pamiršti, o paieškų metu sukauptos žinios, pasak LGGRTC, priartina tautą prie teisingesnio Lietuvos istorijos supratimo.

Kaip skelbiama pranešime, sovietiniai okupantai stengėsi amžiams paslėpti laisvės kovotojų palaikus, taip bandydami juos suniekinti, „be menkiausios žymės ištrinti iš istorijos ir atminties“.

Paieškos svarbios ne tik dėl žuvusių, bet ir dėl gyvųjų, nes „kiekvienas būsimas laisvės gynėjas turi žinoti, kad valstybė nepamirš jo aukos“, pabrėžia centras.

LGGRTC žiniomis, savo žuvusių tautiečių net svetimuose kraštuose, taip pat ir Lietuvoje ieško ir jų atminimą pagerbia vokiečiai, prancūzai, lenkai, žydai, anglai ir kitos tautos, nors jų kariai yra žuvę gerokai anksčiau nei Lietuvos partizanai.

Centras kviečia atsiliepti laisvės gynėjų giminaičius, nes suradus palaikus būtina nustatyti, kieno jie yra. Anot įstaigos, tai galima padaryti tik vienu būdu: laisvės kovotojo biologinį (DNR) mėginį sulyginus su jo artimųjų biologiniu (seilių) mėginiu. Tinkamiausi palaikams identifikuoti žuvusio asmens vaikų ir seserų, brolių DNR mėginiai. Taip pat tinkami tiek vaikų, tiek seserų, brolių palikuonių – anūkų, sūnėnų, dukterėčių ir jų palikuonių mėginiai.

DNR (seilių) mėginio ėmimo procedūra trunka kelias minutes, atliekama nemokamai Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centre (Vilnius, Gedimino pr. 40, dešiniajame sparne, antrame aukšte, 204 kab.). Centro pranešime akcentuojama: procedūra atliekama nuo 9 iki 17 val., prieš tai svarbu paskambinant tel. +370 646 41 626 arba pranešti e. p. paieskos@genocid.lt.

„Jei negalite atvykti, prašom apie savo norą duoti DNR mėginį pranešti nurodytais būdais. Imant mėginį surašomas protokolas, kas mėginį davė ir kokiam asmeniui atpažinti“, – rašo LGGRTC.

Laisvės kovotojų palaikai laidojami už valstybės ir savivaldybės lėšas. Vietos klausimą sprendžia giminės ir šiuo klausimu sudaryta atitinkamos savivaldybės ar Vyriausybės komisija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS