Laisvės premija – Lenkijos disidentui A. Michnikui | Diena.lt

LAISVĖS PREMIJA – LENKIJOS DISIDENTUI A. MICHNIKUI

  • 0

2014 metų Laisvės premija skirta Lenkijos disidentui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui.

Už tokį nutarimą antradienį balsavo 80 Seimo narių, niekas nebuvo prieš ir nesusilaikė.

„1991 metais A.Michnikas su kitais Lenkijos politikais demonstravo besąlygišką ir beatodairišką paramą Lietuvos laisvei, palaikydamas Lietuvos piliečių kovą prieš Sovietų sąjungos agresiją. A.Michniko veikla visada buvo palanki Lietuvai. Jis ragino Lenkijos Vyriausybę kuo greičiau pripažinti Lietuvą ir padėti gauti Lietuvai diplomatinį pripažinimą tarptautinėje arenoje“, - pristatydama Laisvės premijos komisijos siūlymą sakė Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad A.Michnikas yra ne kartą vienareikšmiai pasisakęs prieš lenkų ir lietuvių santykių kiršinimą išnaudojant tautines mažumas.

Laisvės premija įsteigta 2011 metais. Pirmoji buvo skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, antroji - Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui politiniam kaliniui Antanui Terleckui, trečioji - pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjui, arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui.

Laisvės premija kiekvienais metais įteikiama Laisvės gynėjų dieną - sausio 13-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS