Į 2019 metų Laisvės premiją pretenduoja partizanas A. Kentra | Diena.lt

Į 2019 METŲ LAISVĖS PREMIJĄ PRETENDUOJA PARTIZANAS A. KENTRA

Laisvės premiją šiemet siūloma skirti partizanui, Atgimimo metraštininkui, Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriui Albinui Kentrai-Aušrai.

Tokį sprendimą priėmė ketvirtadienį Seime posėdžiavusi Laisvės premijų komisija.

Premijai iš viso buvo pasiūlyti septyni pretendentai, jie nėra viešai skelbiami.

Kandidatą į laureatus atrenka speciali komisija, o galutinį sprendimą priima Seimas.

Laisvės premija teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą. Ji siekia 5 tūkst. eurų.

Seimo įsteigta Laisvės premija skiriama žmonėms, nusipelniusiems laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms. Taip pat ja įvertinamas asmenų ir organizacijų indėlis skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Pirmoji Laisvės premija skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui.

Šį apdovanojimą taip pat yra gavę Lietuvos laisvės lygos įkūrėjas, buvęs politinis kalinys Antanas Terleckas, pogrindinio leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, buvęs Lenkijos disidentas, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, signataras Vytautas Landsbergis, disidentė vienuolė Nijolė Sadūnaitė.

Pernykštė premija buvo įteikta septyniems buvusiems partizanams, kovojusiems prieš sovietų okupaciją: Jonui Čeponiui, Jonui Kadžioniui, Juozui Jakavoniui, Bronislavui Juospaičiui, Vytautui Balsiui, Jonui Abukauskui, Juozui Mociui.

GALERIJA

  • Į 2019 metų Laisvės premiją pretenduoja  partizanas A. Kentra
  • Į 2019 metų Laisvės premiją pretenduoja  partizanas A. Kentra
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Aiste

kodel jus pikti? ar jau esate ligoti? Jei sveiki - dziaukites, juk kiti gyvybes paaukojo, kad jus dabar butumet ne sovietu sajungoje................nors panasu, kad norite ten grizti. Neieskokite visur blogio, juk yra ir gerio:)

Arvydas

Pagal ką jie tas premijas banditams skirsto?Juk yra tik vienas kriterijus-kuris daugiau išžudė,apiplėšė,išprievartavo savo tautiečių.Kito kriterijaus jiems nėra,nes jų darbai,tik blogis.O kad jie neva kovojo su okupantais,tai tik jų pačių ir kaip kurių konservatorių plepalai.Jie nužudė mano tėvus,senelį,tetą ,vėliau ir jos vyrą pakišo po Nemuno ledu.Išsivežė visą senelio turtą,gyvulius,egzekucija vyko dienos metu,matant visam kaimui ir man.Nei tėvų,nei senelio kapai nežinomi.Taigi,vis galvojų,jeigu ir toliau taip garbins banditus,tai gal dar ir aš sulauksiu,savo tėvų žudikų apdovanojimo?

tik

idomu kie jam metu ir kada ir kur salo o is paziuros visai dar nesenas?......tai ko gero is berger gimines?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS