Lazdijų ligoninės likimas: nesutariančios pusės viena kitai grasina teismais | Diena.lt

LAZDIJŲ LIGONINĖS LIKIMAS: NESUTARIANČIOS PUSĖS VIENA KITAI GRASINA TEISMAIS

Lazdijų savivaldybė ir toliau nepritaria Lazdijų ligoninės su Vilniaus teritorine ligonių kasa finansavimo sutarčiai, nes nesutarta dėl ligoninės akušerijos skyriuje teikiamų paslaugų apmokėjimo. Savivaldybė artimiausiu metu žada skųsti vyriausybės nutarimą, reglamentuojantį gimdymų skaičių akušerijos-ginekologijos skyriuose, o sutarties pasirašyti nežada.

Lazdijų politikų ir į tarybos posėdį susirinkusių mamų su vaikučiais sveikatos viceministrui ir laikinajam ligonių kasos direktoriui Gintarui Kacevičiui nepavyko įtikinti, kodėl nebus mokama už Lazdijų ligoninėje suteiktas akušerijos paslaugas. 

Remiantis vyriausybės nutarimu, akušerijos paslaugos apmokamos tik tuomet, kai antrinio lygio ligoninėje per metus priimama ne mažiau nei 300 gimdymų. Lazdijų ligoninėje pernai gimdė 183 moterys.

Valda, Lazdijų rajono gyventoja, „Panoramos“ žurnalistams sakė, kad yra patenkinta ligoninėje teikiamų paslaugų kokybe, o kolektyvas, anot moters, šiltas, draugiškas, supratingas ir labai profesionalus.

Laikinoji Lazdijų ligoninės finansavimo sutartis su Vilniaus teritorine ligonių kasa galioja iki kovo pabaigos. Nepasirašius nuolatinės sutarties, nuo balandžio Lazdijų ligoninėje suteiktos medicinos paslaugas nebus apmokamos. Ligoninė mėnesio pradžioje atlyginimams išmokėti ir vaistams pirkti paėmė 100 tūkstančių eurų paskolą.  

„Tikrai neturėtų Lazdijų ligoninė dar kartą atsidurti tokioj situacijoje, kurioje ji buvo atsidūrusi dar prieš kelias dienas, kai neturėdama sutarties su ligonių kasa ji negavo nė cento nuo metų pradžios ir iškilo pavojus ne tik akušerijos paslaugų teikimui bet ir kitų ligoninės paslaugų teikimui ir pacientų saugumui“, – sakė G. Kacevičius.

Sveikatos apsaugos viceministro Valentino Gavrilovo teigimu, jeigu prireiks, ministerija bandys teisiniu būdu įrodyti, kad neprivalo mokėti už akušerijos skyriaus paslaugas.

Sutarčiai prieštaraujanti Lazdijų savivaldybė – ligoninės steigėja – žada vyriausybės nutarimą taip pat skųsti teismui.

„Mūsų ligoninė dirba pelningai. Vadyba – aukšto lygio, per įvairias programas investuota daug europinių lėšų. Ligonių kasos subjektyviai įkainoja paslaugas. Tų skyrių, kuriuos nori uždaryti (akušerija, chirurgija, reanimacija) paslaugos ir kainuoja pigiai, sako, jos yra nuostolingos“, – sakė Lazdijų meras Artūras Margelis.

Lietuvoje tai pirmas atvejis, kai gydymo įstaiga nepasirašo siūlomos finansavimo sutarties su ligonių kasa.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS