Masinių skrydžių atšaukimo nebus: iki kurio laiko? | Diena.lt

MASINIŲ SKRYDŽIŲ ATŠAUKIMO NEBUS: IKI KURIO LAIKO?

  • 5

Lenkijai bent jau laikinai pavyko išvengti chaoso ore ir ant žemės – t. y. masinio skrydžių atšaukimo. Oro kontrolierių profsąjunga ir Lenkijos valdžia po vienuolika valandų trukusių derybų pasiekė laikiną susitarimą. Labiausiai buvo baimintasi, kad nesusitarus Lenkija į savo oro erdvę neįsileistų net ir tranzitinių skrydžių, praneša LNK. 

Apie tai plačiau – pokalbyje su Civilinės aviacijos asociacijos valdybos nariu Artūru Stankevičiumi.

Artūrai, geros žinios! Jums jau ramiau?

– (šypteli) Turbūt visiems jau ramiau – bet koks susitarimas yra geras susitarimas (vėl šypsosi).

Paaiškinkite, dėl ko buvo nesutariama?

– Šiuo atveju paprasčiausiai nesutarė darbdavys su darbdaviu dėl darbo sąlygų. Konfliktui tarp Lenkijos valdžios ir Oro kontrolierių profsąjungos įtaką daro visų kitų oru keliaujančių keleivių.

Buvo didžiausias nerimas, kad Lenkija neįsileis net ir tranzitinių skrydžių. Visi žinome, kad skrydžiai iš Lietuvos labai dažnai veda per Lenkiją. Kas būtų grėsę skrydžiams iš Lietuvos?

– Na, ta informacija buvo labai dvejopa: iš pradžių buvo sakoma, kad nebus jokių tranzitinių skrydžių virs Lenkijos, vėliau – kad bus ribojami atvykimai į du didžiuosius Varšuvos oro uostus.

Jeigu tai būtų įvykę, visi skrydžiai virš Lenkijos oro erdvės būtų buvę priversti daryti lanką.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Ar  tai būtų reiškę atšaukiamus skrydžius? Ar tik vėlavimus?

Jeigu tai būtų įvykę, visi skrydžiai virš Lenkijos oro erdvės būtų buvę priversti daryti lanką.

– Manau, kad tik vėlavimus. Kiekviena aviakompanija priimtų savo sprendimus, bet manau, kad tai būtų tik keliasdešimt minučių pailgėjęs skrydis.

Paaiškinkite prašau, kodėl reikalingi oro kontrolieriai?

– Jie atlieka labai svarbias funkcijas.  Oro uostų skrydžių vadovai  priiminėja ir padeda lėktuvui rasti kelią iki kilimo / tūpimo tako. Kiti, jų kolegos, rūpinasi visais tranzitiniais lėktuvais virš tos šalies juos priimdami ir vėliau perduodami kolegoms kaimyninėje šalyje.

Šis susitarimas priimtas iki liepos 10 d. Tai atrodo pakankamai ilgas laiko tarpas šiais neramiais laikais. Ar jūs tikitės, kad bus rastas ilgalaikis sprendimas?

– Manau, to tikisi visi: ir keleiviai, ir krovinių vežėjai, ir visa aviacijos industrija. Tokie streikai iš tiesų nėra naujiena – kartas nuo karto jie pasitaiko. Ypač prancūzai mėgsta pastreikuoti. Tai sukelia daug problemų aviakompanijoms, keleiviams, krovinių transportavimui.

Ačiū jums už pokalbį.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nesenas dar senis

Baigiasi kuras, baigiasi... ko norėjo - tą ir gavo.

senis

lyg tai europa rusu lėktuvu neskraidoma zona bet dangum dūmu šleifai ir į baltarusija ir į kaliningrada.

Rusai

Ssunuoliai kaip des visiems padejejams bus grazu apie lietuva nera ka kalbeti amerikosus nusluos nuo zemes pavirsiaus rusai jega
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS