Lietuva atsisakė suteikti prieglobstį baltarusių aktyvistei O. Karač | Diena.lt

LIETUVA ATSISAKĖ SUTEIKTI PRIEGLOBSTĮ BALTARUSIŲ AKTYVISTEI O. KARAČ

Migracijos departamentas atsisakė suteikti prieglobstį Lietuvoje devynerius metus gyvenančiai baltarusių aktyvistei, tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovei Olgai Karač.

Moteris BNS penktadienį patvirtino, kad prieglobstis nesuteiktas motyvuojant jos keliamomis grėsmėmis nacionaliniam saugumui, tačiau institucijos sprendimo jos atžvilgiu nekomentuoja.

„Šiandien 8 val. gavau sprendimą (apie nesuteiktą prieglobstį – BNS)“, – sakė O. Karač.

Organizacijos vadovė nuo 2014 metų Lietuvoje gauna leidimus gyventi ir teigė iki 2020-ųjų pavasario gyvenusi tarp Lietuvos ir Baltarusijos, o po to atsikrausčiusi į Vilnių. Prieglobsčio ji pasiprašė 2022 metais.

O. Karač sakė, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) motyvuose dėl jos keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui buvo įvardytos jos buvusios kelionės į konferencijas Rusijoje.

„Mūsų namų“ vadovė tvirtino, kad tai buvo Europos Komisijos (EK) ir kitų Europos Sąjungos (ES) institucijų organizuoti renginiai dar iki smarkiai pašlijant tarptautinės bendruomenės santykiams su Maskva.

O. Karač taip pat sakė, kad Lietuvos žvalgyba įvardijo ir jos darytą interviu su Rusijos politiku Vladimiru Žirinovskiu.

Šis socialiniuose tinkluose transliuotas pokalbis apie Baltarusijos autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimą ir Rusijos bei Baltarusijos santykius vyko 2021 metais.

Baltarusė teigė, kad kalbos apie jos keliamas grėsmes Lietuvos saugumui yra „vienareikšmiški kliedesiai“.

Niekada negrasinau Lietuvai ir neketinu to daryti, netgi dabar, nepaisant to, kad tenka klausytis tokio pobūdžio kaltinimų.

„Niekada negrasinau Lietuvai ir neketinu to daryti, netgi dabar, nepaisant to, kad tenka klausytis tokio pobūdžio kaltinimų“, – sakė O. Karač.

Ji teigė, kad šį sprendimą skųs teismui, o jeigu pralaimėtų Lietuvoje, bylinėsis ir Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Moteris aiškino prieglobsčio pasiprašiusi, nes norėjo papildomos apsaugos.

„Baltarusijos KGB aš esu pripažinta teroriste. (...) Man reikalinga papildoma apsauga, nes su mano leidimu gyventi, jeigu aš važiuoju į kokią nors šalį, o Lukašenka dėl manęs kreipiasi į Interpolą, mane ten paprasčiausiai gali sulaikyti“, – kalbėjo „Mūsų namų“ vadovė.

„Suprantama, kad mane per kažkurį laiką paleistų, bet keliauti su tokiais kelių mėnesių sulaikymais yra paprasčiausiai pavojinga“, – pridūrė ji.

Institucijos atsisakė komentuoti sprendimą O. Karač atžvilgiu.

„Konkrečių asmenų prieglobsčio bylų, jose esančių duomenų, sprendimų ir situacijų Migracijos departamentas nekomentuoja“, – BNS sakė Migracijos departamento atstovas spaudai Rokas Pukinskas.

Žvalgyba BNS nurodė, kad „viešai individualių atvejų nekomentuojame“.

„Tarnybinio pobūdžio informacija jūsų minimu klausimu suteikta sprendimų priėmėjams ir kompetentingoms institucijoms. Sprendimą dėl prieglobsčio prašymo ir leidimų laikinai gyventi priima Migracijos departamentas, įvertindamas tiek VSD išvadą, tiek kitą turimą informaciją“, – teigiama VSD pateiktame atsakyme.

„Mūsų namai“ skelbia teikiantys baltarusiams humanitarinę, psichologinę ir kitokią pagalbą tiek jų tėvynėje, tiek Lietuvoje, vykdantys žmogaus teisių pažeidimų stebėseną.

Šią organizaciją Minskas 2022 metais paskelbė ekstremistine, o 2021 metais Baltarusijos KGB O. Karač įtraukė į „teroristų sąrašą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (52)

Kurie,kelia ir kodėl?

Rašai nesąmones kaip koks puskvailis,gal toks ir esi ,sapnuojantis ožius?

Pilietis

Tai kad valdzioje esantys kai kurie koncervatoriai kelia didesne gresme nacionaliniam saugumui nei kad sita bulbaska

Kame ji aktyvi?

Kažkodėl leidom jiems galvoti, kad mes minkštakūniai, o jie visi gali visko reikalauti ir jau peržengė ribą. Nereikalaujam mokytis kalbos, istorijos, o jie tik padako, kad ale persekioja ir viskuo aprūpinam
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS