Lietuva inicijavo pareiškimą dėl karą Ukrainoje nušviečiančių žurnalistų saugumo | Diena.lt

LIETUVA INICIJAVO PAREIŠKIMĄ DĖL KARĄ UKRAINOJE NUŠVIEČIANČIŲ ŽURNALISTŲ SAUGUMO

  • 0

Lietuvos iniciatyva Jungtinėse Tautose paskelbtas bendrasis pareiškimas dėl karą Ukrainoje nušviečiančių žurnalistų saugumo, penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Penktadienį paskelbtas Jungtinių Tautų (JT) Žurnalistų apsaugos draugų grupės parengtas bendrasis pirmininkų pareiškimas dėl kritinės ir toliau radikaliai blogėjančios Rusijos agresiją ir karą Ukrainoje nušviečiančių žurnalistų saugumo ir spaudos laisvės situacijos.

Anot ministerijos, prie pareiškimo prisijungė net 55 JT valstybės narės ir Europos Sąjunga. Pareiškimas buvo parengtas vienos iš pirmininkių – Lietuvos – iniciatyva.

Eskaluojantis neteisėtai ir masinei Rusijos karinei agresijai prieš Ukrainą, JT valstybių narių grupė ragina apsaugoti Ukrainos ir tarptautinius žurnalistus bei žiniasklaidos darbuotojus, informuojančius apie karą Ukrainoje.

Žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų – tiek Ukrainos, tiek užsienio – gyvybei ir saugumui gresia didelis pavojus, teigiama pareiškime.

Grupės nariai pabrėžia, kad visi žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai pagal tarptautinę humanitarinę teisę yra civiliai ir negali būti teisėtais taikiniais.  Neatidėliotinas Ukrainos ir tarptautinių žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų saugumo užtikrinimas yra esminis grupės narių rūpestis, ypač dažnėjant patvirtintiems pranešimams apie konkrečius Rusijos pajėgų išpuolius prieš žurnalistus ir tyčinį taikymąsi į juos, rašoma ministerijos pranešime.

Pareiškime griežtai smerkiamos visos priemonės, kurių imamasi, siekiant  nutildyti ir suvaržyti nepriklausomą žiniasklaidą pačioje Rusijoje, skelbiančią apie neteisėtą Rusijos invaziją ir po jos kilusius karo veiksmus.

Ypač smerkiamos naujosios įstatymų pataisos, numatančios iki 15 metų laisvės atėmimo bausmes už menamą Rusijos ginkluotųjų pajėgų diskreditavimą ir sankcijų rėmimą. Pareiškime akcentuotos ir Rusijos žiniasklaidos reguliuotojo „Roskomnadzor“ represijos prieš nepriklausomą žiniasklaidą, jų svetainių blokavimą ir vertimą jas pašalinti savo straipsnius.

Anot ministerijos, pareiškime taip pat smerkiamos represijos prieš nepriklausomas žiniasklaidos priemones Baltarusijoje – šalyje bendrininkėje, kuri leido Rusijai iš savo teritorijos surengti karinį išpuolį prieš Ukrainą. Baltarusijos žurnalistų asociacijos duomenimis, Baltarusijoje už grotų tebėra 32 žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai.

Atsižvelgiant į tai, kad Rusijos invazija į Ukrainą reikalauja tarptautinės bendruomenės vienybės, ginant žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų teises ir saugumą Ukrainoje, skubi humanitarinė pagalba žurnalistams ir žiniasklaidos darbuotojams Ukrainoje taip pat tampa itin svarbi, siekiant užtikrinti, kad jie galėtų ir toliau saugiai atlikti savo darbą.

JT Žurnalistų apsaugos draugų grupė Lietuvos iniciatyva įsteigta 2016 metais Niujorke. Grupei priklauso 21 JT valstybė narė, o Lietuva, Prancūzija ir Graikija jai pirmininkauja.

Grupė, kartu su tarptautinėmis nevyriausybinėmis organizacijomis, nuolat seka ir kaupia informaciją apie žurnalistų saugumo situaciją pasaulyje, bendradarbiauja su JT pareigūnais ir mandatų turėtojais, siekdama stiprinti žurnalistų apsaugą ir didinti JT dėmesį žurnalistų apsaugai.

Gairės: karas Ukrainoje, žurnalistų saugumas, Užsienio reikalų ministerija, Jungtinės Tautos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS