Lietuva ketina parsivežti Kryme ir Rytų Ukrainoje gyvenančius tautiečius | Diena.lt

LIETUVA KETINA PARSIVEŽTI KRYME IR RYTŲ UKRAINOJE GYVENANČIUS TAUTIEČIUS

  • 10

Lietuva ketina į šalį perkelti Krymo pusiasalyje, Ukrainos Luhansko ir Donecko srityse gyvenančius Lietuvos piliečius, lietuvių kilmės asmenis ir jų šeimas. Pageidavimą įsikurti Lietuvoje jau pareiškė apie trys dešimtys šeimų.

Šiuo metu rengiamas tai numatantis Vyriausybės nutarimo projektas.

Anot Vyriausybės kanceliarijos, projektas rengiamas atsižvelgiant į „sudėtingą saugumo ir humanitarinę padėtį“ šiuose regionuose. Krymas nuo pernai kovo yra aneksuotas Rusijos po to, kai Kijeve buvo nuverstas už glaudesnius ryšius su Rusija pasisakantis prezidentas Viktoras Janukovyčius. Tuo metu Donecko ir Luhansko srityse nuo pernai balandžio tęsiasi konfliktas tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

„Lietuvos piliečių, lietuvių kilmės žmonių ir jų šeimos narių perkėlimas (...) būtų įmanomas, jei būtų užtikrinta jų integracija į šalies gyvenimą – suteiktas laikinas būstas, mokamos socialinės pašalpos, užtikrinti lietuvių kalbos, profesiniai mokymai, perkeltų asmenų teritorinis paskirstymas“, - teigiama kanceliarijos rašte.

Atvykstantiesiems taip pat turėtų būti suteikta konsulinė pagalba, išduotos vizos ir asmens grįžimo dokumentai, jie turėtų būti apdrausti sveikatos draudimu.

Lietuvos ambasados Ukrainoje duomenimis, iki šiol sulaukta apie 30 šeimų prašymų perkelti juos į Lietuvą. Kiekvieną šeimą sudaro nuo trijų iki penkių asmenų. Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkst. lietuvių kilmės asmenų. Oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio.

Gairės: Lietuvos piliečiai, Ukraina, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

taigi

Kestas parašė taikliai ir aiškiai. Įdomų kokią giesmė dabar nukvakę megztaberečiai giedos, juk du metus klykavo "slava herojam banderam slava, o dabar esą tie banderos nuvertę teisėtą šalies vadovą , žudę ir vogę jau ne herojai ,o rusų agentai :) Naujos instrukcijos iš centro?

ir vėl nukvakęs Kęstas Br.

Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika“. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių. Patarimas: nekreipkit dėmesio į šio nukvakusio žmogelio pezėjimą. Nenusileiskit iki jo lygio.

Kęstas Br.

Ukrainos kraštutinių nacionalistų šaudymas ir siautėjimas yra paskelbiamas kokiu tai būdu neva tai Kremliaus sukeltu. Mūsų propaganda visai nusigiedojo, teigdama, kad Kremlius augina sau priešus. Naivumas neišpasakytas. Jei kokios nors kvailystės Ukrainoje yra naudingos Kremliui, tai nereiškia, kad Kremlius yra tų kvailysčių sukelėjas. Tiesiog Kremliui pasisekė, kad Ukrainoje dar yra durnių, nepasidalijusių kontrabandinių cigarečių. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS