Lietuva nusprendė neskųsti EŽTT sprendimo dėl CŽV kalėjimo | Diena.lt

LIETUVA NUSPRENDĖ NESKŲSTI EŽTT SPRENDIMO DĖL CŽV KALĖJIMO

Lietuvos Vyriausybė nusprendė neskųsti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo, kad Lietuvoje veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas.

„Nuspręsta, kad šį sprendimą skųsti Didžiajai kolegijai netikslinga, nes tam nėra teisinių kriterijų“, – BNS trečiadienį sakė Vyriausybės atstovė teisme Karolina Bubnytė-Širmenė.

Pasak jos, nors Lietuvai kelia abejonių Strasbūro teismo taikytas įrodymų vertinimo standartas, tai negali būti skundo pagrindas.

Pagal taisykles, sprendimai gali būti peržiūrimi tik įrodžius, kad Strasbūro teismo praktika yra neaiški ar kad byloje spręstas visuotinės reikšmės klausimas, sakė ji.

Europos Žmogaus Teisių Teismas gegužės 31 dieną paskelbė, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas CŽV kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaidai).

47 metų A. Zubaydah įtariamas prisidėjęs prie Rugsėjo 11-osios išpuolių JAV. Skelbiama, kad jis šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.

Pasak K. Bubnytės, Lietuvos Vyriausybė šios nuostatos neatsisako. Jos teigimu, artimiausiu metu Lietuvos institucijos ims tartis, kaip įgyvendinti teismo sprendimą.

„Sprendimo vykdymas bus labai komplikuotas ir kompleksinis“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

valdininkai gavo kysius

o dabar mokes visi ,kas ne prie ko.Adamku i Lukiskes .

...

CHE: „Nuspręsta, kad šį sprendimą skųsti Didžiajai kolegijai netikslinga, nes tam nėra teisinių kriterijų“ - o kitais žodžiais: mus tas šlepetietis PAKIŠO, mums nebeliko kaip gintis. O kadangi pas mus buvusių prezidentų nebūna, tai - PRIVALU skelbti APKALTĄ.

Alis Petkus...

Lietuva tik davė pasinaudoti savo teritorija?... tada turėtų javainiai atsakyti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS