Lietuva prisidės prie Č. Sugiharos veiklos įtraukimo į UNESCO registrą | Diena.lt

LIETUVA PRISIDĖS PRIE Č. SUGIHAROS VEIKLOS ĮTRAUKIMO Į UNESCO REGISTRĄ

  • 0

Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie Japonijos pastangų įtraukiant žydus Lietuvoje tarpukariu gelbėjusį diplomatą Chiunę Sugiharą (Čijunę Sugiharą) į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Pasaulio atminties registrą, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie šios gražios iniciatyvos ir kartu su Japonija ieškoti galimų bendradarbiavimo formų", – pranešime spaudai teigė L. Linkevičius, penktadienį susitikęs su Japonijos Gifu prefektūros gubernatoriumi Hajime Furuta (Hadžime Furuta).

Į Lietuvą atvyko ir šios idėjos autorius, Gifu prefektūros Jaotsu miesto meras Shingo Akatsuka (Šingo Akatsuka). Šiame mieste Č.Sugihara gimė ir augo. Jame veikia šiuolaikiškas memorialinis muziejus, kuriame daug vietos skirta Lietuvai ir Kaunui, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Per susitikimą Vilniuje aptarti ir ekonominiai valstybių santykiai, galimybės išnaudoti potencialą prekybos, investicijų, mokslo tyrimų ir plėtros bei turizmo srityse.

Jo metu pažymėtas poreikis užmegzti Lietuvos ir Gifu prefektūros mokslo įstaigų ir verslo santykius gyvybės mokslų, farmacijos ir biotechnologijų srityse.

L.Linkevičius pakvietė Japonijos mokslo ir verslo bendruomenės atstovus dalyvauti gamtos mokslų forume Baltijos regione „Life Sciences Baltics 2016", kuris vyks rugsėjį.

Ch.Sugihara Antrojo pasaulinio karo metais reziduodamas Kaune sugebėjo išgelbėti beveik 6 tūkst. litvakų. Japonijos diplomatas rizikuodamas ne tik karjera, bet savo šeimos narių gyvybėmis, išduodavo vizas, leidžiančias persekiojamiems litvakams saugiai nukeliauti į Japoniją. 1985 metais diplomatas buvo apdovanotas Pasaulio tautų teisuolio medaliu, kuriuo Izraelio valstybė pagerbia holokausto aukoms padėjusias iškilias asmenybes.

Pasaulio atminties registras yra visuotinę vertę turinčių dokumentų, rankraščių, garso ir vaizdo, kitokios archyvinės medžiagos sąvadas.

GALERIJA

  • Lietuva prisidės prie Č. Sugiharos veiklos įtraukimo į UNESCO registrą
  • Lietuva prisidės prie Č. Sugiharos veiklos įtraukimo į UNESCO registrą
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS