Lietuva ruošiasi minėti K. Griniaus metus 2016-aisiais | Diena.lt

LIETUVA RUOŠIASI MINĖTI K. GRINIAUS METUS 2016-AISIAIS

  • 0

Lietuva ruošiasi 2016-aisiais minėti Lietuvos prezidento, gydytojo ir publicisto Kazio Griniaus metus.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Kultūros ministerijos parengtą minėjimo planą, pagal kurį numatoma išleisti naujus K.Griniaus atsiminimų tomus, pakartoti seniau leistų tomų leidimą.

Be kita ko, 2016 metais numatoma organizuoti K.Griniaus, kaip vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado, atminimo pagerbimą kariuomenės Kauno ir Vilniaus įgulų karininkų ramovėse, surengti prisiminimų vakarus apie K.Grinių Lietuvos diplomatinėse atstovybėse Prancūzijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Taip pat ketinama surengti konferenciją ,,Humanisto Kazio Griniaus dilema: tarp tautos ir demokratijos“, parodą ,,Praktinė demokratija: Kazio Griniaus receptas” istorinėje Lietuvos Prezidentūroje Kaune.

Be to, bus išleistas pašto ženklas, skirtas K.Griniaus 150-osioms gimimo metinėms paminėti, tai progai paminėti vyks ir tarptautinis greitųjų šachmatų turnyras.

Seimas 2016 metus paskelbti K.Griniaus metais nusprendė pavasario sesijoje. Sprendimą Seimas priėmė atsižvelgdamas į tai, kad 2016 metų gruodžio mėnesį bus minimos K.Griniaus 150-osios gimimo metinės.

K.Grinius gimė 1866-aisiais Marijampolės apskrityje, įgijo gydytojo specialybę. Jis buvo pirmųjų trijų Steigiamųjų Seimų narys, 1920-1922 metais vadovavo Ministrų kabinetui. Prezidentu K.Grinių Trečiasis Seimas išrinko 1926 metų birželio 7 dieną - šiose pareigose jis išbuvo iki 1926 metų gruodžio 17 dienos, kai buvo įvykdytas perversmas ir jis buvo priverstas atsisakyti prezidento pareigų.

K.Grinius mirė 1950 metų birželio 4 dieną Čikagoje, 1994 metais palaikai buvo parvežti į Lietuvą ir palaidoti jo gimtinėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS