Lietuva toliau bando perspėti ES dėl Rusijos veiksmų | Diena.lt

LIETUVA TOLIAU BANDO PERSPĖTI ES DĖL RUSIJOS VEIKSMŲ

  • 4

Lietuva toliau imasi priemonių perspėti Europos Sąjungos (ES) partneres dėl Rusijos veiksmų prieš šalies teisėjus ir prokurorus, susijusius su Sausio 13-osios byla.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ketvirtadienį Hagoje įteiks laišką ES teisinio bendradarbiavimo institucijos – Eurojusto – prezidentui Ladislavui Hamranui dėl Rusijos daromo spaudimo.

E. Jankevičius pranešime sakė, kad Lietuva turi glaudžiai bendradarbiauti su Eurojustu, „jeigu Rusija, siekdama neteisėtų tikslų, bandytų piktnaudžiauti teisinės pagalbos mechanizmais“.

Pernai Rusijos tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą prieš Lietuvos prokurorus, dalyvavusius Sausio 13-osios bylos tyrime, o šiemet – ir prieš teisėjus, nagrinėjusius šią bylą.

Birželio pradžioje Lietuvos teisingumo ir vidaus reikalų ministrai Liuksemburge perspėjo ES kolegas dėl Rusijos veiksmų.

Vilniaus apygardos teismas šiemet kovą buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą ir dar daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, tačiau nuosprendį apskundė tiek prokurorai, tiek dalis nuteistųjų.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

E. Jankevičius su Eurojusto prezidentu taip pat aptars ryšius tiriant kitas tarptautines bylas. Praėjusiais metais Lietuvos atstovai prisidėjo prie 112 Eurojusto bylų nagrinėjimo.

Ši agentūra koordinuoja tyrimus ir baudžiamąjį persekiojimą, kai nusikaltimai yra susiję su dviem ir daugiau ES šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ozys&Ozesnis

Cia toje Lietuvoje reikia puse issaudyti realiai pradedant psichiniais kasciunais ir baigiant laurinaviciais

kaunas

Kada jie baigs tuos savo kvailus sapaliojimus, juokina Europą .

Italas

O, kur juknevičienė rusai puola
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS