B. Galdikas siunčia svarbią žinutę: nepirkite palmių aliejaus | Diena.lt

B. GALDIKAS SIUNČIA SVARBIĄ ŽINUTĘ: NEPIRKITE PALMIŲ ALIEJAUS

  • 5

Penkiasdešimt metų primatus ir gamtą sauganti tyrinėtoja Birutė Galdikas vieši Lietuvoje ir yra nuliūdusi dėl mūsų miškų situacijos, praneša LNK žinios.

Išeivių iš Lietuvos dukra, užaugusi Kanadoje, bet dešimtmečius praleidusi Indonezijos Borneo saloje, kur veikia jos įkurtas orangutanų stebėjimo centras.

Savo lietuvišką žodyną 75-erių mokslininkė atgaivina atvykusi į Lietuvą. „Kalbėjau lietuviškai, kai buvau penkerių metų amžiaus. Tačiau, kai ėjau į mokyklą Kanadoje, daugiau lietuviškai nekalbėjau. Jau 50 metų gyvenu Indonezijoje. Ten nėra žmonių, su kuriais galėčiau kalbėtis lietuviškai“, – pasakojo B. Galdikas.

Iki karantino mokslininkė Lietuvoje lankydavosi dažniau. Ji yra Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Garbės daktarė, skaito paskaitas. Dabar šalyje vieši po trejų metų pertraukos.

Lietuviškų šaknų turinčiai mokslininkei – ypatingas Lietuvos prezidentų dėmesys. Dalia Grybauskaitė B. Galdikas apdovanojo ordinu už nuopelnus Lietuvai. Šiemet mokslininkė prisijungė prie Valdo Adamkaus premijos komiteto. Pažintimi su garsiąja orangutanų saugotoja džiaugėsi ir Gitanas Nausėda.

„Tai yra prezidento privilegija susitikti su tokiu žmogumi kaip jūs. Aš turiu jūsų knygą“, – mokslininkei sakė mūsų šalies prezidentas.

B. Galdikas yra šiuolaikinės primatologijos profesorė, gamtos apsaugos aktyvistė, keleto knygų apie nykstančią orangutanų rūšį autorė. Ir apie pačią mokslininkę ne viena knyga parašyta, ir dokumentinis filmas sukurtas. Dažniausiai ji – šalia savo saugomų orangutanų. 

„Išsaugosime juos – išsaugosime patys save“ – ne kartą minėjo profesorė. Primatams labai svarbi jų aplinka. O ją, t. y. Atogrąžų miškus naikina kylantis palmių aliejaus poreikis. B. Galdikas ragina nepirkti gaminių su palmių aliejumi ir neremti miškų naikinimo. 

Dėl nesaugomų miškų – profesorės kritika ir Lietuvai. Sekmadienį apsilankiusi Punios šile ji paragino saugoti šią sengirę. „Buvau labai nustebinta, kad Lietuva turi tik 30 procentų miškų. Latvija ir Estija turi jų daugiau. Gi būtent lietuvių tautosakoje esu skaičiusi, kokie miškai yra svarbūs. Jei dings medžiai, išnyks ir Lietuva“, – prognozavo garbinga viešnia.

Jungtinės Tautos pranešė, kad „šiltnamio efektą“ sukeliančių dujų koncentracija praeitais metais pasiekė naują rekordinį lygį. Šiltėjantis klimatas turės didelio masto padarinių pasaulio visuomenėms ir ekonomikai.

B. Galdikas sako, kad ir pandemija yra susijusi su klimato kaita. Anot mokslininkės, pandemija nebūtų ištikusi, jei žmonės nebūtų šitiek įsibrovę į gamtos pasaulį.

„Jeigu nepasikeis žmonių požiūris, ekonomikos politika, bus vis daugiau ir daugiau pandemijų“, – spėjo mokslininkė.

VDU šiemet nominavo B. Galdikas ir jos bendraminčių sukurtą fondą Nobelio taikos premijai.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Visi orangutangai

seime sėdi, galvas krapštosi. Ir nosis.

tai

atvaziavo, nes cia aptiko orangutangu, kur nesakysiu...

Anonimas

Palmių aliejus duoda pragyvenimą tukstančiams Indonezijos žmonių. Kodel turiu jo atsisakyti ? Tegul pirma parazitai jankiai atsisako perteklinio vartojimo, o mes jau kaip nors veliau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS