Prie Medininkų memorialo pagerbtas šioje vietoje žuvusiųjų atminimas | Diena.lt

PRIE MEDININKŲ MEMORIALO PAGERBTAS ŠIOJE VIETOJE ŽUVUSIŲJŲ ATMINIMAS

Vilniaus rajone, prie Medininkų memorialo, sekmadienį pagerbtas čia prieš 31-erius metus žuvusių žmonių atminimas.

Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, Medininkų tragedija „vainikavo ištisus mėnesius mūsų šalies pasienyje vykdytą teroro kampaniją“.

„Tačiau žinia apie šį žiaurų nusikaltimą, nors pripildė mus skausmo, gailesčio ir užuojautos žuvusiųjų artimiesiems, mūsų neįbaugino. Priešingai – sutelkė Lietuvą, įkvėpė mus atlaikyti visus iššūkius ir nugalėti“, – šalies vadovo kalbą pristatė jo patarėjas Darius Urbonas.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, įvykus šiai tragedijai manyta, kad „galbūt tai yra sovietinės imperijos paskutinės konvulsijos, labai baisios, labai tragiškos, skaudžios, bet paskutinės“.

„Visgi, nebuvome teisūs, matome, kad sovietinė imperija konvulsijose tamposi iki šiol, kiekvieną dieną. (...) Kiekvieną dieną Ukrainoje žūsta žmones: civiliai, kariai, pareigūnai – lygiai taip pat atliekantys pareigą tėvynei“, – sakė ministrė pirmininkė.

Pirmasis faktinis Lietuvos vadovas, buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis taip pat pabrėžė, kad „Medininkai šiandien yra visa Ukraina“.

„Žmonės žudomi be atodairos, nes jie yra ukrainiečiai“, – kalbėjo jis.

Prieš šį minėjimą Vilniaus arkikatedros bazilikoje aukotos Šv. Mišios, vėliau pagerbimo ceremonialas vyks ir Antakalnio kapinėse.

Pagerbiant žuvusiųjų atminimą taip pat vyks tradicinis estafetinis bėgimas Medininkai–Vilnius, 35 kilometrų bėgimo trasa sujungiant pareigūnų nužudymo vietą bei kapines, kuriose jie palaidoti.

Bėgikų atstovai kapinėse, nužudytų pareigūnų palaidojimo vietoje, kaip pagarbos ir atminimo ženklą išpila saują žemės, kurią atsineša iš Medininkų.

Liepos 31-ąją sukaks 31-eri metai, kai 1991 metų ankstų vidurvasario rytą Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, Medininkų poste, Rygos sovietinės ypatingosios paskirties milicijos rinktinės (OMON) smogikai užpuolė pasienio darbuotojus.

Per omonininkų išpuolį buvo nušauti septyni muitinės, policijos ir pasienio pareigūnai bei vienas sunkiai sužeistas. Nužudyti Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius ir Ričardas Rabavičius.

Išgelbėti pavyko vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę.

GALERIJA

  • Prie Medininkų memorialo pagerbtas šioje vietoje žuvusiųjų atminimas
  • Prie Medininkų memorialo pagerbtas šioje vietoje žuvusiųjų atminimas
  • Prie Medininkų memorialo pagerbtas šioje vietoje žuvusiųjų atminimas
A. Pliadžio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Seniai

žmonės šneka kad mūsų įžymusis Lietuvos ir Visatos valdovas pats šitą akciją ir sugalvojo ir įvykdė:D). Šiandien žiūriu per priklausomos LRT žinias - ogi paskui kareivėlį nešantį gėles tik kurbi kurbi prie paminklo (nenuversto kol kas - numirėliai ne tie..:D)Trepu trepu su lazduke Kupriukas Muzikantas..O kad kalbą rėžė..Žinoma apie rusą okupantą ir jo juodą vaizdą jo negerus darbus ir iš viso kad fui... Net perbalęs. Iš pykčio žodžius šaudė kaip iš kalašo:D)...Pasižiūrėjus tai tikrai jau visai nesveikas senukas

pasieniečius n u ž u d ė, galimai OŽIO valdomi BANDITAI,

kurie NUŽUDĖ /susprogdinant/ ir saugumo darbuotoją ABROMAVIČIŲ--Manau, jog LAIKAS išaiškins tikruosius ŽUDYNIŲ užsakovus ir jų vykdytojus ir neišvengs ATSAKOMYBĖS.

Anonimas

Atsiminkit kad tomis dienomis Lietuvoje lankesi USA prezidentas. Landzbergiui Oziui LABAI REIKEJO lietuviu kraujo. Taip kaip reikejo ir prie TV boksto. MES ATSIMENAME kas zude tuos pasieniecius.. TIKTAI NE OMONAS ir NE TSRS ARMIJA.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS