Lietuvoje minimos Vakarų nepripažintų Baltarusijos prezidento rinkimų trečiosios metinės | Diena.lt

LIETUVOJE MINIMOS VAKARŲ NEPRIPAŽINTŲ BALTARUSIJOS PREZIDENTO RINKIMŲ TREČIOSIOS METINĖS

  • 22

Trečiadienį Vilniuje bus minimos trečiosios Vakarų nepripažintų Baltarusijos prezidento rinkimų metinės.

Baltarusijos opozicijos atstovai vakare pradedami nuo Katedros aikštės sostinės gatvėmis žygiuos iki Baltarusijos ambasados.

Pasak organizatorių, eisena siekiama parodyti, jog neliks abejingų tam, kas vyksta Lietuvos kaimyninėje valstybėje.

„Kviečiame prisijungti visus, kurie dalijasi mūsų vertybėmis ir įsitikinimais. Kartu galime pasiekti pokyčių, padaryti pasaulį geresniu ir teisingesniu. Vienykimės kovoje už laisvę ir demokratiją“, – nurodoma organizatorių kvietime, kurį išplatino kelios baltarusių opozicijos organizacijos.

Kartu galime pasiekti pokyčių, padaryti pasaulį geresniu ir teisingesniu.

2020 metų rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vyko prezidento rinkimai. Paskelbus, kad juos vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Su A. Lukašenka rinkimuose konkuravusi Sviatlana Cichanouskaja savo politinę veiklą tęsia iš Vilniaus, ji dalyvaus eisenoje.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Per beveik tris dešimtmečius trunkantį A. Lukašenkos valdymą Baltarusijoje negailestingai slopinami opozicijos balsai ir nepriklausoma žiniasklaida.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas taip pat reagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą. Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Antradienį Europos Sąjunga pavadino A. Lukašenkos režimą grėsme regiono ir tarptautiniam saugumui bei išreikškė susirūpinimą dėl neseniai Baltarusijoje dislokuotų Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinių.

Rusija su Baltarusija yra sudariusi „sąjunginės valstybės“ susitarimą, kuriame numatyti glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai ryšiai, o praėjusiais metais A. Lukašenka leido Rusijai pasinaudoti Baltarusijos teritorija Ukrainai pulti.

Be to, Rusija neseniai pradėjo gabenti taktinius branduolinius ginklus į Baltarusiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

kauniete

Bet paskaitykit komentarus kaip tauta nekenčia tu valdančiuju vagiu aferistu Ir kaip jiems negėda juk mato kad jie tautai šūdo vietoje laukia kada atsikratys ta smarve scwabine

Pensininkė

Mes lietuvei kažkokie tai nesusitupėje Nežinom ko norim Landzbergys matėt kaip ukrijoje per maidana rėkė Sudarykim maidana visoje ukrainoje ir paslkelbė pinigu rinkliava ukram Nuir ka lietuvos asilai puole traukti pinigėlius ir padėti landzbergai sukurti maidana ukrijoje siusdami jiems milijonus iš didelės meilės landzbergui ir chacholamTik lanzbergai nausėdos tai darė jusu prišiktom makaulėm itikinti kad jus turitpaklusti senio šaikai jo rinkėjam ohmanam šurajevam tapinam kurie po to prisipirko namu mašinu jachtu už jusu labai mylinčiu landzberga pinigusTai ko dabar rėkiat rašinėjat Nei vienam mastančiam milinčiam lietuva net mintis neatėjo susidėti su tėvynės išdavikais kurstyti kara kitoje šalyje ir banditus vadinti broliais

naudingi idiotai

Jungtinės kremlinės šaikos pajėgos švenčia – pavyko Baltarusiją paversti Rusijos satarapija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS