Lietuvoje pagerintas dvynių ilgaamžiškumo rekordas | Diena.lt

LIETUVOJE PAGERINTAS DVYNIŲ ILGAAMŽIŠKUMO REKORDAS

  • 3

Agentūra „Factum“ Lietuvos rekordų knygą papildė nauju dvynių ilgaamžiškumo rekordu.

Nemunėlio Radviliškyje 1921 m. lapkričio 14 d. gimusios dvynės Drevinskaitės – Jadvyga Ona Slabkevičienė ir Malvyna Katrina Samulienė, perkopusios 98 metų amžių, pripažintos vyriausiomis dvynėmis Lietuvoje.

M. K. Samulienė susilaukė dviejų sūnų ir dukros, o J. O. Slabkevičienė užaugino sūnų ir tris dukras. Dabar viena iš šių garbingo amžiaus moteriškių gyvena Biržuose, kita Nemunėlio Radviliškyje.

Šiuo metu agentūra „Factum“ tikrina gautą informaciją apie kitas dvynių poras ir ateityje tikisi sudaryti vyriausiųjų dvynių dešimtuką.

Šiuo metu šiame sąraše įrašytos dar dvi dvynių poros. Tai 90 metų 3 mėnesių 20 dienų amžiaus sulaukusios Raseiniuose gimusios ir vėliau ten gyvenusios Živatkauskaitės – dvynės Birutė Justina Laurinaitienė ir Ramilda Viktorija Petreikienė, o taip pat 84 metų 9 mėnesių 26 dienų amžiaus sulaukusios Sabonaitytės, kilusios iš Paparčių kaimo, Tauragės rajone. Vėliau šios dvynės Juzė-Birutė Blažienė ir Bronislava Matusevičienė gyveno Paupio kaime, Raseinių rajone.

Vyriausiąja moterimi Lietuvoje, kurios amžius taip pat patvirtintas dokumentais yra 111 metų 5 mėnesių 2 dienų amžiaus Eufemija (Emilija) Daukšaitė Krištopaitienė, gimusi 1902 m. spalio 2 d. Barysių kaime, Joniškio rajone. Deja, ji 2014 m. kovo 14 d. mirė Šiauliuose.

Pasak agentūros „Factum" vadovo Vytauto Navaičio, daug ankstesnių tyrimų apie ilgaamžius nepasitvirtino arba ilgaamžiškumą patvirtinti trūko duomenų. Į agentūros akiratį buvo patekusi moteris, turėjusi pase įrašą, patvirtinantį, kad ji yra daugiau nei 132 metų amžiaus. 1991 m. vasarą net Gineso atstovai ruošėsi atvažiuoti į Lietuvą ir ją aplankyti.

Sudarius vyriausybinę komisiją, vadovaujamą tuomečio ministro pirmininko pavaduotojo Romualdo Ozolo. į kurią įėjo agentūros „Factum" atstovas, medikai-gerontologai, archyvarai ir kiti specialistai, po tyrimų buvo atskleista senųjų raštininkų klaida. O iš vienos senolės perkopusios šimtą metų pasakojimo teko sužinoti, kad jos senelis, būdamas 148 metų, ją palydėjo dirbti į dvarą. Suprantama, paprašius ką nors patikslinti, pasakojimo autorė viską pamiršo. Todėl ir dabar registruojant ilgaamžiškumo rekordus tenka daug ką tikrinti.

GALERIJA

  • Lietuvoje pagerintas dvynių ilgaamžiškumo rekordas
Z. Balaišienė nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tyr.

Ne valstybės deka jos ilgaamžės.Tiesiog dariau analizę spie žmonių gyvenimą, ilgaamžiškumą ir pasirodo ,kad jeigu žmogus gyvena "savo" ramų gyvenimą,jam nerūpi visi kiti išprotejimo būdingi veiksmai ,atsiskyre nuo visų pašalinių ,lieka tik šeima,gyvena ilgai.Daug visokių faktorių yra,kuriu žmogus turi atsisakyti dėl savo sveikatos.

Liudvika

Tai čia malonu skaityti.Joms ilgų metų. O kaip rašo apie tuos iškrypėliusşlykseeštu.

kitoks

Laikykitės babusytės 100 jau čia pat. Tepadėda jums dievas!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS