Lietuvoje sugriežtinti reikalavimai taikomi tik atvykusiems iš Pietų Afrikos regiono šalių | Diena.lt

LIETUVOJE SUGRIEŽTINTI REIKALAVIMAI TAIKOMI TIK ATVYKUSIEMS IŠ PIETŲ AFRIKOS REGIONO ŠALIŲ

  • 0

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad dėl omikron atmainos grėsmės Lietuvoje sugriežtinti reikalavimai tik asmenims, atvykstantiems iš Pietų Afrikos regiono šalių, t. y. iš Botsvanos Respublikos, Esvatinio Karalystės, Lesoto Karalystės, Mozambiko Respublikos, Namibijos Respublikos, Pietų Afrikos Respublikos ir Zimbabvės Respublikos.

Atvykstantiesiems iš šių šalių (kurios paveiktų šalių sąraše įvardytos šalimis, iš kurių atvykus taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės) netaikomos testavimo ar izoliacijos išimtys dėl persirgimo arba paskiepijimo, t. y. net ir paskiepyti ar šia liga persirgę asmenys, atvykę iš minėtų šalių, turi atlikti tyrimą prieš atvykdami į Lietuvą, taip pat izoliuotis 10 dienų. Nuo gruodžio 4 dienos jie neturi galimybės ir sutrumpinti izoliacijos laikotarpį atlikę tyrimą, tad izoliacijoje turi išbūti visas 10 dienų.

Be to, atvykus iš šių šalių, būtina atlikti papildomą PGR tyrimą ne vėliau kaip 3-ią atvykimo dieną ir pakartotinį PGR tyrimą ne anksčiau kaip 7-ą ir ne vėliau kaip 10-ą atvykimo dieną  (įskaitant persirgusius ir vakcinuotus asmenis).

Vaikai, atvykę iš šių šalių, taip pat privalo atlikti du PGR tyrimus Lietuvoje ir izoliuotis nepriklausomai nuo amžiaus ir tyrimų rezultatų.

Atvykus iš kitų šalių išimtys galioja

Atkreipiame dėmesį, kad šie pakeitimai taikomi tik atvykstantiesiems iš Pietų Afrikos regiono šalių. Atvykstant iš visų kitų šalių izoliacijos išimtys dėl paskiepijimo ir persirgimo galioja, o sutrumpinti izoliacijos terminą galima 7-ą dieną atlikus PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą.

Primename, kad šiuo metu izoliacija privaloma tiems, kurie atvyksta iš raudonai ir pilkai zonai priskirtų šalių bei iš šalių, iš kurių atvykus taikoms sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės.

Paveiktų šalių sąrašas tvirtinamas kiekvieną savaitę ir įsigalioja kiekvieną pirmadienį. Šį sąrašą su išsamiais reikalavimais keliautojams galima rasti NVSC interneto svetainės skiltyje, skirtoje keliautojams, šiuo adresu:  https:nvsc.lrv.lt/atvykusiems

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS