Lietuvos atsargos kariai kreipėsi į prezidentą dėl spartesnių šalies gynybos pokyčių | Diena.lt

LIETUVOS ATSARGOS KARIAI KREIPĖSI Į PREZIDENTĄ DĖL SPARTESNIŲ ŠALIES GYNYBOS POKYČIŲ

  • 5

Lietuvos atsargos kariai antradienį išplatino viešą pareiškimą, kuriuo prezidentą, Vyriausybę ir parlamentarus ragina imtis lyderystės bei užtikrinti spartesnius krašto apsaugos sistemos pokyčius.

Jų teigimu, įvertinus šių dienų geopolitines tendencijas, reikia keisti valstybės laikyseną ir įtvirtinti filosofinę nuostatą – „jeigu reikės, turime būti pasirengę gintis patys“.

Anot pareiškimo, kurį pasirašė 24 įvairaus rango buvę kariai, tai būtina, nes dėl karo Ukrainoje eigos ir Rusijos laikysenos, „esame atsidūrę pavojingoje situacijoje, kuri kelia rimtas, netgi egzistencines grėsmes“.

Pasak atsargos karių, numatoma, kad Rusijos karinės išlaidos šiemet sudarys apie 7 proc. bendrojo vidaus produkto (376,7 mlrd. eurų) ir tikėtina, kad ateityje šis rodiklis gali augti.

Tuo metu Europoje, kaip teigiama pareiškime, „vis dar esame įstrigę diskusijose“.

„Nors ir kalbama apie grėsmes, susirūpinimą susiklosčiusia geopolitine situacija, pokyčiai gynybos srityje vyksta per lėtai. Gynybos pramonė toliau stagnuoja, nėra ilgalaikių užsakymų, trūksta investicijų tam, kad gamybos tempas galėtų būti didinamas“, – nurodo atsargos kariai.

Pasak jų, į šį kontekstą „reikėtų įterpti ir JAV vykstančius procesus, kurie taip pat didina nežinomybę dėl transatlantinės bendruomenės vienybės ateityje“.

Atsargos kariai politikams pateikė 14 apibendrintų siūlymų, ką reikėtų daryti –įgyvendinti šaukimo reformą, didinti karinį rezervą, skatinti visuomenės dalyvavimą gynybos procesuose.

Taip pat pareiškime skatinama sukurti teritorinės savigynos vienetus, integruoti gynybos sistemoje Lietuvos šaulių sąjungą, sukarinti vidaus reikalų tarnybas, analizuoti karo pamokas Ukrainoje, didinti paramą Ukrainai.

Buvę kariai ragina ieškoti naujų regioninio bendradarbiavimo sprendimų su artimiausiomis NATO partnerėmis, skubiai finansuoti gynybinius projektus, didinti amunicijos ir kuro atsargas, ruošti infrastruktūrą bei įtraukti visuomenę į civilinę gynybą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Baimė apėmė narsuolius....

Keista

Keista, kad tokie svarbūs valstybiniai kariniai reikalai, pastaruoju metu ypač, diskutuojami žiniasklaidoje viešai. Ar tai ne karinė paslaptis? Gatavos ataskaitos šnipams.

runkelis mano, kad

prasideda rinkimai. TEGUL TIE PONAI VAŽIUoja gint Ukrainaos ir STEPUNKONį pasiima o mes statysim stadioną, ministerijų miestelį. NEBIJOM NEI KARO, NEI RADIJACIJOS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS