Lietuvos gyventojai legalizavo per 32 tūkst. dujinių ginklų | Diena.lt

LIETUVOS GYVENTOJAI LEGALIZAVO PER 32 TŪKST. DUJINIŲ GINKLŲ

Lietuvos gyventojai per trejus metus registravo per 32 tūkst. dujinių ginklų.

Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas Audrius Čiupala BNS sakė, kad Lietuvos gyventojai legalizavo 19 tūkst. 916 dujinių pistoletų ir 12 tūkst. 236 dujinių revolverių. Pareigūnai taip pat registravo 17 tūkst. 542 mažos galios revolverius ir 410 senovinių ginklų kopijų. Pagal įstatymą, visus šiuos ginklus reikėjo užregistruoti iki liepos 1 dienos.

„Baigiantis terminui vien per paskutinę savaitę apie 4,3 tūkst. žmonių kreipėsi dėl dujinių pistoletų, revolverių užregistravimo. Tikrai daug žmonių atėjo paskutinėmis dienomis. Eilių policijoje buvo, pareigūnams teko dirbti ir po darbo valandų. Legalizuoti ginklus buvo galima ir liepos 1 dieną. Tiems, kas nenorėjo registruoti ginklo, buvo sudaryta galimybė atiduoti bet kurioje policijos įstaigos budėtojų dalyje sunaikinimui“, - BNS ketvirtadienį sakė A.Čiupala.

Laiku neįregistravusiesiems ginklo gresia baudžiamoji atsakomybė - už tai gali būti baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Nuo 2011 metų kovo 1 dienos pasikeitus Ginklų ir šaudmenų įstatymui, dujiniams ginklams, taip pat šaudančiais guminiais šratais, kaip ir koviniams ginklams, būtina gauti leidimus ir įregistruoti juos nustatyta tvarka.

Įstatymas reikalauja, kad leidimas laikyti ginklui būtų išduotas nepriekaištingos reputacijos asmeniui. Net jeigu teistumas išnykęs, o asmuo buvo teistas už tyčinį smurtinį nusikaltimą, prašymas išduoti ginklą gali būti nepatenkintas.

„Kiek ar yra neregistruotų ginklų, sunku pasakyti. Į Lietuvą nuo Nepriklausomybės atkūrimo buvo įvežta apie 100 tūkst. dujinių pistoletų, mažos galios ginklų. 50 tūkst. užregistravom, dar dalis prašymų yra neišnagrinėta, dar kažkiek žmonės pridavė sunaikinti. Reiktų vertinti, kad dujiniai nėra ilgaamžiai, susidėvėję, ir per 20 metų galėjo susidėvėti. Manau, kad visgi didžiausia dalis yra užregistruota “, - mano A.Čiupala.

2008 metais ES išleido direktyvą, pagal kurią ginklai, kuriuos galima perdirbti į tikrus ginklus, buvo priskirti šaunamiesiems ginklams.

„Kadangi matėme, kad tuos dujinius ginklus nusikaltėliai perdirba į tikrus ir panaudoja, buvo priimtas sprendimas dujinius ginklus registruoti, kad jie nebūtų naudojami nusikaltimams daryti“, - sakė Policijos Licencijavimo skyriaus vadovas.

Dabar, jeigu asmuo pats atneš ginklą į policijos įstaigą, savanorišką atidavimą tyrimas vertins kaip lengvinančią atsakomybę, bet ginklas jau nebus įteisintas, nes tam baigėsi terminas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS