Lietuvos kariai dalyvaus ES misijoje Centrinės Afrikos Respublikoje | Diena.lt

LIETUVOS KARIAI DALYVAUS ES MISIJOJE CENTRINĖS AFRIKOS RESPUBLIKOJE

  • 1

Lietuva didina savo įnašą į Europos Sąjungos karines operacijas ir misijas. Šiandien, balandžio 4 d., į bendrijos mokymo misiją Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) išvyko pirmasis Lietuvos atstovas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono štabo karininkas ES misijos štabe CAR sostinėje Bangyje tarnaus iki šių metų spalio ir vykdys tiesioginės logistinės paramos grupės vado pareigas.

„Europos Sąjungos vaidmuo yra ypatingai svarbus ieškant sprendimų Pietuose – Afrikos žemyne ir jį supančiuose vandenyse, kur kylantys saugumo iššūkiai yra susiję su terorizmu bei migracija, todėl Lietuva remia Europos Sąjungos saugumo didinimo iniciatyvas ir prisideda prie jų įgyvendinimo“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

2016 m. liepą pradėtai ES mokymo misijai (angl. Military training mission in the Central African Republic, EUTM RCA) suteiktas mandatas galioja iki 2018 rugsėjo. Planuojama, kad iki to laiko Lietuvos kariuomenė išlaikys savo skiriamą pajėgumą.

Pradėjusi šią misiją ES siekia padėti Centrinei Afrikos Respublikai sukurti modernią, veiksmingą ir demokratiškai kontroliuojamą kariuomenę, teikti strateginio lygmens patariamąją funkciją CAR gynybos ministerijai ir Generaliniam štabui. Taip pat bus organizuojamas karinis švietimas ir karininkų ir puskarininkių individualusis, ginkluotojų pajėgų operacinis rengimas.

Misijai nuo šių metų sausio mėnesio vadovauja Belgijos Karalystės brigados generolas Herman Ruys.

Skirdama karinį indėlį į šią ES mokymo misiją CAR Lietuva dalyvaus keturiose iš šešių šiuo metu ES vykdomų karinių operacijų ir misijų. Be ES mokymo misijos CAR, Lietuva šiuo metu dalyvauja ES kovos su piratavimu operacijoje „Atalanta“ (1 karys), ES operacijoje EUNAVFOR MED „Sophia“ – 15 karių, ES karinio mokymo misijoje Malyje (EUTM Mali) – 2 kariai.

Tai ne pirmas kartas, kai Lietuva dalyvauja tarptautinėje misijoje Centrinės Afrikos Respublikoje. 2014 metais dešimt Lietuvos karių su transporto lėktuvu C-27J „Spartan“ vieną mėnesį teikė paramą Prancūzijos operacijai šioje Afrikos šalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Anksčiau Maskva lietuvius į Afganistaną siuntė, o kas dabar?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS