Lietuvos muitinė mini 103-iąjį gimtadienį | Diena.lt

LIETUVOS MUITINĖ MINI 103-IĄJĮ GIMTADIENĮ

  • 0

Profesinę dieną minintys Lietuvos muitinės pareigūnai dabarties metus prisimins kaip didelių iššūkių ir kompetencijos išbandymo laiką. Lietuvoje, Europos Sąjungoje ir daugelyje demokratinio pasaulio šalių taikomų sankcijų Rusijai ir Baltarusijai veiksmingumas labai priklauso nuo muitinės pareigūnų – muitininkai pirmieji susiduria su praktiniu jų įgyvendinimu.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus Dariaus Žvirono teigimu, kiekvienas iššūkis – tai galimybė, todėl ir šis laikotarpis atskleidžia ypatingas žmonių savybes, sutelkia bendram tikslui.

„Didžiuojuosi turėdamas progą padėkoti kolegoms – aukščiausio lygio profesionalams ir atsidavusiems tarnybai specialistams. Rusijos agresija prieš Ukrainą tiesiogiai palietė ir mūsų tarnybos darbą. Neperdėdamas galiu pasakyti, kad muitininkai užtikrintai ir atsakingai ėmėsi jiems pavestos užduoties. Nepaisant staigių pokyčių ir nenumatytų aplinkybių dėl nuo mūsų nepriklausančių trečiųjų šalių veiksmų, siekiame užtikrinti maksimaliai sklandų muitinės tarnybų darbą“, – sako jis.

1919 m. gegužės 8-ąją įsigaliojo Lietuvos Respublikos prezidento Antano Smetonos, ministro pirmininko Mykolo Sleževičiaus ir prekybos bei pramonės ministro Jono Šimkaus pasirašyti Laikinieji muitų tarifai ir Laikinosios muitinių taisyklės. Ši diena laikoma Lietuvos muitinių teisinio funkcionavimo pradžia.

Lietuvos Respublikos muitinė – valstybės institucija, prižiūrinti tarptautinę prekybą. Kaip viena iš Europos Sąjungos valstybių muitinių administracijų, Lietuvos muitinė siekia užtikrinti sąžiningą ir atvirą prekybą, sklandų ir saugų visos prekių tiekimo grandinės veikimą.

Lietuvos Respublikos muitinės sistemą sudaro: Muitinės departamentas prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, Muitinės informacinių sistemų centras, Muitinės kriminalinė tarnyba, Muitinės laboratorija, Muitinės mokymo centras ir trys teritorinės muitinės – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos.

Kaip nurodoma Lietuvos muitinės pranešime, muitinėje šiuo metu dirba 1999 žmonės: 1483 pareigūnai, 311 karjeros valstybės tarnautojų, 205 darbuotojai.

Minint Lietuvos muitinės įkūrimo 103-iąsias metines, už nepriekaištingą tarnybą Muitinės departamento generalinio direktoriaus įsakymu apdovanoti 263 muitinės darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS