Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjunga streikuos tol, kol Seimas patvirtins valstybės biudžetą | Diena.lt

LIETUVOS ŠVIETIMO DARBUOTOJŲ PROFSĄJUNGA STREIKUOS TOL, KOL SEIMAS PATVIRTINS VALSTYBĖS BIUDŽETĄ

  • 0

Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) streikuoti žada tol, kol Seimas patvirtins ateinančių metų valstybės biudžetą.

„(...) kol Seimas nepasakys savo sprendimo, tai manom, kad bus tikslinga streikuoti“, – LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ ketvirtadienį sakė profsąjungos vadovas.

Jis teigė nežinantis, ar kitą savaitė atnaujinti planuojama streiką mokytojai tęs ir kitąmet.

„Ar tęsim streikus ir streiko bangas po Naujųjų metų, galbūt per egzaminų sesijas – yra svarstymų, yra siūlymų iš mokytojų. Ar tą darysime, nežinau“, – sakė A. Navickas.

Vis tik profsąjungos vadovas pabrėžia, kad Vyriausybės pozicija „provokuoja tą daryti“.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Ar tęsim streikus ir streiko bangas po Naujųjų metų, galbūt per egzaminų sesijas – yra svarstymų, yra siūlymų iš mokytojų. Ar tą darysime, nežinau.

LŠDPS ragina algas kelti dukart po 15  proc. – nuo sausio ir nuo rugsėjo. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kartoja neturinti finansinių galimybių pasiūlyti daugiau lėšų mokytojų atlyginimams kelti spartesniu tempu.

„Darbo užmokesčiui daugiau lėšų neatsiras“, – sakė ministras Gintautas Jakštas.

Keturios kitos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos su ŠMSM praėjusį mėnesį pasirašė švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį.

Jos taip pat kiek anksčiau sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų, taip pat jos pritarė Vyriausybės siūlymui dėl atlyginimų kėlimo kitąmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS