Lietuvos vadovai sveikina Krašto apsaugos savanorių pajėgas 30-mečio proga | Diena.lt

LIETUVOS VADOVAI SVEIKINA KRAŠTO APSAUGOS SAVANORIŲ PAJĖGAS 30-MEČIO PROGA

  • 1

Prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasveikino Krašto apsaugos savanorių pajėgas (KASP) su 30-uoju jubiliejumi.

„Šis laikotarpis žymi šlovingą mūsų krašto apsaugos sistemos istoriją, kurioje buvo ir profesionalumo, ir pasiaukojimo, ir tikrai begalinės Tėvynės meilės, ir kuria mes galime didžiuotis“, – prezidento komunikacijos grupės pranešime cituojamas G. Nausėda.

Pasak prezidento, žmonių apsisprendimas 1991-ųjų sausį savanoriškai stoti į Tėvynės gynėjų gretas rėmėsi į gilias istorines šaknis ir, kaip ir per Nepriklausomybės kovas 1918–1920 metais, padėjo išsaugoti pirmuosius žingsnius žengusią valstybę.

G. Nausėda pabrėžė, kad per 30 metų kariai savanoriai įsiliejo į krašto apsaugos sistemą, tapo svarbia jos sudėtine dalimi, sustiprino profesionalumą ir kovinę parengtį. Ir šiandien jie reikšmingai prisideda prie Lietuvos tarptautinių misijų, plačiojoje visuomenėje skleidžia pilietiškumo ir patriotizmo vertybes. Koronaviruso pandemija parodė, kad kariai savanoriai yra pasirengę prireikus paremti civilines institucijas ir atiduoti visas jėgas už Lietuvą.

Šis laikotarpis žymi šlovingą mūsų krašto apsaugos sistemos istoriją, kurioje buvo ir profesionalumo, ir pasiaukojimo, ir tikrai begalinės Tėvynės meilės.

„Noriu nuoširdžiai pasveikinti savanoriškosios krašto apsaugos sistemos bendruomenę su jubiliejumi. Visiems linkiu Vyčio – Vyčio širdyse, Vyčio mūsų veiksmuose, nes man tai yra gražiausias ir įtikinamiausias mūsų Tėvynės meilės simbolis“, – sakė G. Nausėda.

V. Čmilytė-Nielsen savo sveikinime pabrėžė karių savanorių reikšmę pilietinei visuomenei.

„Prieš 30 metų pašaukimas į Aukščiausiosios Tarybos rūmus atvedė pirmuosius karius-savanorius. Tuomet jie virto mūsų laisvę saugojusiu mūru ir davė priesaiką budėti. Toks laisvas karių-savanorių pasirinkimas ilgai ir kantriai ruoštis, savo laiką paskirti pratyboms, o nelaimės akivaizdoje prisiimti atsakomybę už save ir aplinkinius, nuolat įkvepia Lietuvos visuomenę būti labiau pilietiška ir jautria. Jūsų misija patikina tautiečius, kad Lietuva yra saugi ir jau nebepasiduos“, – tvirtino Seimo pirmininkė.

Ji padėkojo Krašto apsaugos pajėgų savanoriams už pasiaukojančią jų tarnybą.

„Jūsų rodomas drąsos pavyzdys yra kertinis kiekvienoje kovoje už laisvę. Dėl to šiandien dėkoju už Jūsų pasiryžimą stovėti pirmose eilėse ir kovojant su Covid-19 plitimu tarp mūsų žmonių. Tai yra atsakomybės ir stiprybės pavyzdys, kuris įkvepia“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Savanorių pajėgos oficialiai įkurtos 1991 metų sausio 17 dieną. Tuomet jos vadinosi Savanoriškoji krašto apsaugos tarnyba (SKAT). Nuo 2003 metų KASP įeina į Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų sudėtį.

Šiose Lietuvos kariuomenės aktyviojo rezervo pajėgose dabar tarnauja apie 5 tūkst. asmenų. Karys savanoris pratybose per metus dalyvauja nuo 20 iki 50 dienų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ta proga

du trumpi valio valio ir vienas YLGAS URIAAAAAAAAAA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS