M. Kvedaravičiui suteiktas Biržų garbės piliečio vardas, jo vardu pavadinta gatvė | Diena.lt

M. KVEDARAVIČIUI SUTEIKTAS BIRŽŲ GARBĖS PILIEČIO VARDAS, JO VARDU PAVADINTA GATVĖ

  • 0

Vienai Biržų gatvių suteiktas Rusijos karių Ukrainoje nužudyto režisieriaus Manto Kvedaravičiaus vardas, jam taip pat suteiktas garbės piliečio vardas.

Ketvirtadienį šiems sprendimams pritarė Biržų rajono savivaldybės taryba. M. Kvedaravičiaus vardas bus suteikiamas dabartinei V. Montvilos gatvei.

Kaip anksčiau BNS sakė Biržų savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Astra Korsakienė, „V. Montvila – tarybinis poetas, menkaverčių eilių kūrėjas, šlovinęs sovietus ir tarybinę santvarką“.

Pasak jos, šis gatvės pavadinimas buvo vienas iš nedaugelio Biržuose likusių sovietinių reliktų.

Jos teigimu, dėl gatvės pavadinimo keitimo buvo atsiklausta ir vietos gyventojų.

M. Kvedaravičiui taip pat suteiktas Biržų rajono savivaldybės garbės piliečio vardas. Garbės piliečio ženklas bus įteiktas mirusiojo šeimai.

Lietuvis kino kūrėjas, kultūros antropologas M. Kvedaravičius žuvo Mariupolio mieste, į kurį atvyko miestui jau esant apsuptyje. 45-ių metų režisierius šiame mieste 2015 metais nufilmavo dokumentinę kino juostą „Mariupolis“.

Prieš kelias savaites, atvykęs į Ukrainą, žinomas režisierius fiksavo apsuptame ir karo niokojamame mieste likusius gyventojus ir jų istorijas.

1976 metais gimęs M. Kvedaravičius 2011-aisiais sukūrė apdovanojimų pelniusį dokumentinį filmą apie karo nualintą Čečėniją ir nuolat dingstančius jos gyventojus „Barzakh“. 2016 metais jo filmas „Mariupolis“ pateko į Berlyno kino festivalį.

2019 metais pirmasis jo vaidybinis filmas „Partenonas“ buvo išrinktas į Venecijos kino festivalio konkursinę programą „Kino kritikų savaitė“.

Gairės: Mantas Kvedaravičius, režisierius, nužudytas režisierius, Biržai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS