M. Navickienė: nesiūlyčiau lyginti nelegalios migracijos su bėgančiaisiais nuo karo | Diena.lt

M. NAVICKIENĖ: NESIŪLYČIAU LYGINTI NELEGALIOS MIGRACIJOS SU BĖGANČIAISIAIS NUO KARO

  • 0

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad jau apsispręsta, kokio dydžio piniginę kompensaciją skirti žmonėms, priimantiems į savo namus pabėgėlius iš Ukrainos. Ministrė Monika Navickienė tai labiau vadina padėka nei pinigine paskata ir sako, kad pinigai bus mokami ne nuo pirmo, bet nuo antro mėnesio, kai pas žmones apsigyvens bėgantys nuo karo, praneša LNK.

„Lietuvoje yra per 23 tūkst. jau registruotų žmonių, bėgusių nuo karo. Bet čia registruoti, neregistruotų turbūt yra ir daugiau. Konkrečių skaičių, kiek dabar gyvena butuose, pasakyti negaliu, bet pagrindinė apgyvendinimo platforma ir vieta yra geros valios žmonių būstai“, – sakė M. Navickienė.

Kaip ji aiškino, dažniausiai į Lietuvą atvykę ukrainiečiai nori apsistoti didesniuose miestuose.

„Bet kita dalis žmonių nori apsistoti ten, kur jie gali susirasti darbą, kur gali būti saugūs, kur gali lankyti mokyklą“, – tikino M. Navickienė.

„Dabar matome, kad būstų pasiūlos jau pradeda trūkti. Mes užtrunkame gana ilgą laiką, kol apgyvendiname atvykusį žmogų. Būtent todėl ši kompensacija ar padėka kiekvienam geros valios žmogui, kuris į savo namus priima nuo karo Ukrainoje bėgantįjį, ir atsirado tam, kad mes turėtume didesnę būstų pasiūlą. Visiems, kurie dar nesate registravę savo turto vienetų, galima registruotis „Stiprūs karu“ platformoje ir už tai gauti papildomą padėką-kompensaciją: už vieną žmogų 150 eurų, o už kiekvieną kitą toje pačioje patalpoje gyvenantį žmogų – dar 50 eurų“, – sakė ji.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

M. Navickienė prakalbo ir apie nelegalią migraciją.

„Nesiūlyčiau lyginti nelegalios migracijos proceso su bėgančiais nuo karo žmonėmis. Ten buvo hibridinė ataka prieš Lietuvą, mums reikėjo daryti keltą dalykų: ir stabdyti pabėgėlių srautus, statyti sieną, ir pasirūpinti, kad tie žmonės, kurie pateko į Lietuvą, ypač pažeidžiamos grupės, turėtų galimybes oriai gyventi. Jiems skiriama vienkartinė išmoka, kad žmogus priimtų sprendimą grįžti į savo valstybę“, – šnekėjo ministrė.

Šita mergaitė atvyko drebėdama ir sakė: „Vilniuje jaučiuosi kaip rojuje, čia šviesu, šilta ir gera“.

Pasak M. Navickienės, kol kas nesvarstoma galimybė mokėti kompensacijas tiems, kurie padėjo ukrainiečiams įsidarbinti.

„Darbo rinkoje žmonių tikrai trūksta, darbdavių suinteresuotumas įdarbinti tuos žmones yra didelis. Yra ir didelis noras dirbti. Jaučiame didelę motyvaciją, bet iš kitos pusės, jaučiame tų žmonių norą grįžti atgal. Tikiuosi, kad tol, kol jie yra čia, mes galėsime jais tinkamai pasirūpinti“, – pridūrė pašnekovė.

Viena vilnietė papasakojo, kad jau yra priėmusi ukrainiečių šeimą.

„Aš esu pati priėmusi, mūsų bute gyvena. Gyvena daugiau kaip savaitę. Puikūs žmonės, viskas gerai. Jie atsigavę, nes jų tėtis dirba čia, Lietuvoje. Bet mama yra ten“, – pasakojo moteris.

Ji tikino girdėjusi, kad valstybė žada kompensaciją žmonėms, priėmusiems į savo namus ukrainiečius.

„Užtenka per akis“, – džiaugėsi ji.

„Ta piniginė išraiška gal kažkam tikrai padeda, nes girdėjau atvejų, kad vyresni žmonės priima, ir reikia už būstą sumokėti, už kurą, šildymą – jie viso to neapskaičiavo. Gal bus tokia kompensacija tikrai gera. Mano teta priėmė vieną mergaitę, kuri neseniai atvyko iš Kyjivo. Tikrai liūdna, norisi padėti žmonėms. Šita mergaitė atvyko drebėdama ir sakė: „Vilniuje jaučiuosi kaip rojuje, čia šviesu, šilta ir gera“. Labai gaila, stengiamės visomis išgalėmis padėti“, – pasakojo kita vilnietė.

„Nėra tokių žmonių, kurie su tuo nesusiję. Ir mes patys labai susiję. Turime priėmę vieną gimdyvę, kuri šiomis dienomis turi gimdyti. Labai rūpinamės, kad ji gerai pagimdytų. Ir kitais rūpinamės dėl patalpų“, – tikino kita pilietė.

Gairės: Monika Navickienė, LNK turinys, karas Ukrainoje, Ukraina, Ukrainos pabėgėliai, Kompensacija, parama
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS