M. Navickienė skyrė įspėjimą LLTI direktorei dėl netinkamo pareigų vykdymo | Diena.lt

M. NAVICKIENĖ SKYRĖ ĮSPĖJIMĄ LLTI DIREKTOREI DĖL NETINKAMO PAREIGŲ VYKDYMO

  • 5

Laikinai švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas einanti Monika Navickienė ketvirtadienį skyrė įspėjimą Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) direktorei Aušrai Martišiūtei-Linartienei dėl netinkamo pareigų vykdymo.

Įspėjimu ministrė įpareigojo instituto direktorę užtikrinti, kad įstaigoje būtų tinkamai vykdoma vidaus kontrolė bei laikomasi teisės aktų, skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

„Skatiname greičiau pašalinti trūkumus ir labai tikimės, kad tai ir bus padaryta“, – ministerijos išplatintame pranešime cituojama ministrė M. Navickienė.

Pranešama, kad įspėjimas A. Martišiūtei-Linartienei skirtas atsižvelgiant į Valstybės audito ataskaitoje užfiksuotus pažeidimus, kuriuos nustačius konstatuota, kad direktorė netinkamai vykdė Biudžetinių įstaigų įstatymo, Vidaus kontrolės ir vidaus audito įstatymo nuostatas.

„Institute tinkamai neveikia vidaus kontrolės sistema ar tam tikros jos priemonės, turinčios užtikrinti, kad būtų laikomasi teisės aktų, reglamentuojančių įstaigos veiklą, saugomas turtas nuo sukčiavimo, iššvaistymo, pasisavinimo, neteisėto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo, o veikla būtų vykdoma laikantis patikimo finansų valdymo principo, grindžiamo ekonomiškumu, efektyvumu ir rezultatyvumu“, – praneša ŠMSM.

„Institute nesilaikyta Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų sudarymo ir vykdymo taisyklių. Institutas mokėjo 100 proc. avansu už statybinių medžiagų, remonto darbų, baldų įsigijimą, spausdinimo paslaugas ir taip nesilaikė Vyriausybės nutarimu patvirtintų taisyklių, draudžiančių tokius mokėjimus avansu, pirko paslaugas iš instituto darbuotojų, netaikydamas viešųjų pirkimų procedūrų“, – pažymima pranešime.

Be to, akcentuojama, kad institutas, pirkdamas paslaugas ir remonto darbus, neužtikrino Viešųjų pirkimų įstatyme nurodytų konkurencijos ir skaidrumo principo laikymosi.

Ministerija informuoja, kad, atsižvelgiant į tai, kad Valstybės kontrolė institute atlikto audito rezultatus perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), sulaukus šios institucijos išvadų nurodytas įspėjimas gali būti peržiūrėtas ir vertinamas iš naujo.

LLTI nustatyti finansiniai, viešųjų pirkimų pažeidimai

Antradienį ŠMSM pranešė, kad LLTI nustatyti finansiniai, viešųjų pirkimų pažeidimai. Savo ruožtu Valstybės kontrolė, atlikusi instituto veiklos auditą, kreipėsi į STT ir perdavė surinktą informaciją dėl netinkamo lėšų panaudojimo, viešųjų pirkimų tvarkos pažeidimo, neišleistų valstybinį finansavimų gavusių knygų.

Valstybės kontrolė, atlikusi 2023 m. finansinių ataskaitų rinkinio auditą, paskelbė, kad LLTI mokėjo 100 proc. avansu už statybinių medžiagų, remonto darbų, baldų įsigijimus, spausdinimo paslaugas, o tokie mokėjimai avansu yra negalimi. Taip pat nurodoma, kad institutas pirko paslaugas iš savo darbuotojų, netaikant viešųjų pirkimų procedūrų.

Nors LLTI vadovė nesutinka su audito išvadomis ir akcentuoja, kad visos lėšos, dėl kurių keliami klausimai, buvo panaudotos tikslingai, pirkti darbai taip pat atlikti, ministerija sako pasitikinti Valstybės kontrole.

Su institucijų išvadomis nesutinkanti A. Martišiūtė-Linartienė teigia, kad instituto atžvilgiu vykdomas spaudimas mėginant susidoroti – pasak jos, šių metų pavasarį susitikime su švietimo, mokslo ir sporto viceministru J. Nugaru ji sulaukė pasiūlymo trauktis iš pareigų. Kitu atveju, pasak LLTI vadovės, viceministras teigė, kad konkursas dėl antrosios kadencijos A. Martišiūtei-Linartienei nebus palankus.

LLTI vadovės kadencija baigiasi šių metų rugsėjį. Jau pradėtos konkurso LLTI vadovo pareigoms eiti organizavimo procedūros.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Gražina

Pritariu ir tikiu, nes tokį istorinį ir arcitekturiškai pastatą laiko nuo visuomenės užrakintą,o Antano Venslovo namą gina.Negi A. Vensovas istoriškai svarbesnis už poną, Lietuvos kūrėją Vileišį. Bet fotosesijos daryti ponui Linartui tuose rūmuose galima.

Turbūt

Baisu, baisu kaip pas mus stengiamąsi paveikti sistemai nepalankius intelektualus. Turbūt grįžta bolševizmo metodai...?

Taip

Pas mus dorojamasi su kultūra. Jaunesnės kartos klerkai ypač aršūs. Tikiuosi po rinkimų liausis chunveibinų siautėjimas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS