Maisto ir veterinarijos tarnybos veikloje STT aptiko landų korupcijai | Diena.lt

MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS VEIKLOJE STT APTIKO LANDŲ KORUPCIJAI

  • 5

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veikloje esama korupcijos rizikos veiksnių, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Korupcijos prevencijos specialistai nustatė, kad VMVT inspektoriai ne visada laikosi įmonių patikrinimų periodiškumo reikalavimų. Anot STT pranešimo, kai kada patikrinimai atliekami nesilaikant nustatytų apimčių, o tai leidžia daryti prielaidą, kad atskiri ūkio subjektai diskriminuojami, priežiūros veiksmai neproporcingi.

„Pastebėta atvejų, kai net ir nustatę maisto produktų saugos, higienos ar ženklinimo pažeidimų, inspektoriai ne visada nurodė juos pašalinti bei pateikti atitinkamų trūkumų šalinimo planą, o turint pakankamai duomenų apie pažeidimus padariusius asmenis ne visada surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai“, – tvirtina STT.

Pareigūnai taip pat atkreipė dėmesį, kad konstatavę maisto produktų saugos, higienos ar ženklinimo pažeidimus inspektoriai, ne visais atvejais priima vienodus sprendimus dėl šių pažeidimų mažareikšmiškumo.

STT manymu, būtina kuo skubiau stiprinti VMVT vidaus kontrolės procedūras, užtikrinti patikrinimų kokybę ir periodiškumą, teisės aktuose aiškiai apibrėžti atvejus, kai patikrinimus gali atlikti tik vienas inspektorius.

„Svarbu patikrinimo aktuose aiškiau ir informatyviau nurodyti užfiksuotas aplinkybes, kad būtų aišku, ar veiklos patikrinimas atliktas tinkamai“, – rašoma STT pranešime.

Teisėsaugos pareigūnai yra pradėję ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, susijusį būtent su Maisto ir veterinarijos tarnyba. Tiriami duomenys, kad Jono Miliaus vadovaujama VMVT galėjo nuslėpti bakterijos užkratą šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produktuose ir nesiėmė reikiamų veiksmų. Šiame tyrime J.Miliui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu, dar penkiems asmenims – piktnaudžiavimu tarnyba, prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu. Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra ir STT pranešė, kad patikrinus „Judex“ produkciją nepriklausomoje laboratorijoje, nustatytas kelių bakterijų užkratas bendrovės šaldytuose gaminiuose. Maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė „Judex“ veiklą ir atlieka savą tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

vidmantas

Sutinku su daugelio komentarų nuomone, netepsi ,nevažiuosi. Čia visa kaltė yra tame, kad bet kurioje organizacijoje, kuri turi teise atlikti patikrinimus, principingumo yra labai mažai. Jeigu nesusitaria su tikrinančiuoju, tai ,,sukalbama" su jo tiesioginiu vadovu. Tikrinančio darbo sąlygos (kategorija,klasė, naudingi objektai ir kt.) priklauso nuo tiesioginio vadovo, tai ir šokama pagal nurodymus. Aš tikras, kad J.Milius apie tai žinojo, bet pakeisti tikrai negalėjo. Lietuva ne Gruzija, kur tarnybos buvo pilnai pakeistos ir priimti griežti įstatymai dėl pareigūnų atsakomybės už savo veiksmus.

senos tradicijos

nuo rusu laiku like tradicijos.tikrina kavines valgyklas kioskus vet inspektoriai.randa pazeidimu aktas blogas.duoda pinigu aktas geras truputi ka nors uzraso.sena taisykle ko zmones nerasot niekas.san epidiom stotis anksciau vadinosi.taisykles liko tos pacios.neduosi surasys uzdarys.as nedirbu bet girdejau is dirbanciu kad tas pats liko.delko uzsikreciam kavinese valgydami

viesa palaptis

apklauskit kas dirba prekyboje baruose valgyklose.ar tikrinasi sveikata sanitarines knygeles.delko kavinese pavalge suserga zmones.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS