Maisto švaistymas Lietuvoje – didelė problema: kaip to išvengti? | Diena.lt

MAISTO ŠVAISTYMAS LIETUVOJE – DIDELĖ PROBLEMA: KAIP TO IŠVENGTI?

  • 8

„Maisto banko“ vadovas dalijasi patarimais, kaip sumažinti išmetamo maisto kiekius ir padėti tiems, kam labiausiai reikia pagalbos, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

– Kokie rekordai buvo pasiekti?

– Praeitais metais mes išgelbėjome 6,2 tūkst. tonų maisto, kas yra 6,2 mln. kilogramų maisto. Tai yra beveik daugiau nei 12 mln. maisto porcijų žmonėms. Šiais metais jau esame išgelbėję apie 4,8 tūkst. tonų maisto. Iki metų pabaigos tikimės būti išgelbėję 7 tūkst. tonų maisto.

– Ar tai yra riba, ar galėtumėte išsaugoti dar daugiau maisto?

– Deja, maisto švaistymas Lietuvoje yra pakankamai didelė problema ir jo mastai yra dideli. Vis dar yra prekybininkų, kurie mums neatiduoda viso turimo maisto. Vis dar yra ūkininkų, abejojančių, ar suversti maistą į kokią nors duobę, ar atiduoti „Maisto bankui“. Tikrai yra didesnis potencialas, tai nėra riba. Tikiuosi, kad, kai šnekėsime po trejų metų, kalbėsime apie 12 tūkst. tonų išsaugoto maisto. Čia yra labai svarbi žmonių pagalba, kurie mums padeda aukodami, savanoriaudami.

Reikia nepasiduoti neplanuotiems pirkiniams.

– Kas iššvaisto daugiausiai maisto? Ar tai yra namų ūkiai?

– „Maisto bankas“ gali išgelbėti maistą, kuris nėra namuose, bet 60 proc. maisto yra iššvaistomas namų ūkiuose. „Maisto bankas“ bando ugdyti žmones, pasakoti apie tai, kaip namuose galima iššvaistyti mažiau maisto.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokie tie patarimai būtų?

– Labai padeda apsipirkimų planavimas, taip pat reikia nepasiduoti akcijoms. Kai mes pamatome trumpesnio galiojimo produktus su akcija – nusiperkame jų labai daug. Reikia nepasiduoti neplanuotiems pirkiniams. Kai jau gaminame maistą, reikia paskaičiuoti, kiek to maisto reikia. Jeigu  prisigaminome maisto daugiau, turime būti kūrybingi. Vieną dieną suvalgėme vieną patiekalą, kitą dieną galime perdaryti tą patį maistą ir jau pagaminti kitą patiekalą. Taip pat reikia tinkamai laikyti maistą šaldytuve, kad neužstumtume tam tikrų patiekalų ir kad neužmirštume apie jau pagamintą maistą. Yra labai daug gudrybių, kurias galėtume pritaikyti namuose, kad neišmetinėtume tiek maisto. Svarbu, nevertinti maisto pagal jo išorę. Dažnai tas obuolys, pomidoras ar bananas būna labai geras, tiesiog atrodo neypatingai gražiai, reikia jį tik išpjaustyti, o ne išmesti į šiukšlių dėžę.


Dar keletas patarimų, kurie padės tausoti maistą

Pirmiausiai turite sudaryti pirkinių sąrašą pagal paruoštą savaitės meniu. Tada atsižvelkite į galiojimo datas. Jei matote, kad kažko nespėsite suvalgyti, galite užšaldyti arba užkonservuoti.

Rudenį ypač aktualus derlius iš sodo ir daržo. Jei jo užsiauginote per daug, gaminkite iš jo uogienes, padažus, pagardus. Maisto pertekliumi galite pasidalinti su savo giminaičiais ar draugais.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Prekybos centrai labai daug dar pakankamai gero maisto išbrokuoja, rašau apie vaisius ir daržoves. Galėtų tokius daugiau nukainuoti ir tikrai žmonės išpirktų. O dabar išmeta, ypač daug bananų, obuolių, salotų, net avokadų, granatų ir t.t.

Onė

Pasižiūrėkit į .maisto kokybę,nusiperki o pasirodo nelabai valgoma,ir dar už mažesnę pakuotę mokam daugiau,tai tegul mąsto ,kad nereikia brukti didelių pakuočių ,nes kiti valgo po vieną. Viskas tik apie vartotojus kaip taupyti,tai ir tegul mąsto ir maisto pateikėjai ....

Paprastai

Paskelbkit KONTR NASTUPA RUSAM.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS