Mažinamas finansavimas pedagogų bakalauro studijoms | Diena.lt

MAŽINAMAS FINANSAVIMAS PEDAGOGŲ BAKALAURO STUDIJOMS

Šiemet mažinamas finansavimas norinčiųjų tapti pedagogais bakalauro studijoms: pagal Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) parengtą planą, kuriam trečiadienį pritarė Vyriausybė, būsimiems ugdymo mokslų pirmakursiams universitetuose numatoma pasiūlyti 141 studijų krepšelį. Pernai norintiesiems tapti mokytojais universitetuose buvo numatyta 320 vietų.

Kolegijose būsimiems pedagogams siūlomas vietų skaičius didėtų nuo 110 iki 121.

2017 metais numatoma šiek tiek didesnį finansavimą nei pernai pasiūlyti mokytojams rengti nuosekliuoju būdu (profesinėse studijose) – planuojama skirti 150 valstybės finansuojamų studijų vietų pedagogikos krypties profesinėms studijoms (2016 metais buvo 136 vietos).

„Pedagogikos krypties valstybės finansuojamų profesinių studijų vietų skaičius didinamas, nes siekiama skatinti mokytojų dalykininkų rengimą nuosekliuoju būdu. Atkreipiame dėmesį, kad rengiami teisės aktai, kuriuose pedagogikos krypties profesinių studijų studentams, įstojusiems į valstybės finansuojamas studijų vietas 2017 metais, bus numatoma skirti paramą (stipendiją)“, – nurodo ŠMM.

Ministerija pakeitimus aiškina tuo, kad stojantieji pastaraisiais metais nesirenka dalyko pedagogikos studijų bakalauro pakopoje.

„Todėl mokytojus dalykininkus – chemijos, matematikos, fizikos, gamtos mokslų dalyko ir kt. mokytojus – 2017 metais numatoma rengti tik nuosekliuoju būdu, pusantrų metų trukmės profesinėse studijose, į jas studijuoti gali ateiti baigusieji dalyko bakalaurą. (...) Pirmosios pakopos studijose numatoma rengti tik ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogus, pagalbos mokiniui specialistus“, – teigia ŠMM.

Pagal ŠMM planą, iš viso valstybės finansavimą šiemet turėtų gauti 14,4 tūkst. stojančiųjų. Lėšų priėmimui į bakalauro ir vientisąsias studijas numatoma skirti tiek pat kiek pernai – 8,4 mln. eurų.

Posėdyje daug diskusijų sukėlė nedidinamas inžinerijos, technologijų mokslų studijų krypčių grupės valstybės finansuojamų studijų vietų skaičius universitetuose. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sakė, kad šių sričių specialistams rengti universitetuose galima pasitelkti Europos Sąjungos finansavimą.

„Atsižvelgiant į šių specialistų poreikį, reikia ieškoti kitų būdų, kaip realizuoti tą poreikį. Vienas iš sprendimų, kurį siūlome, yra kartu su Ūkio ministerija mūsų įgyvendinama Sumanios specializacijos programa, kur yra numatytas specialistų rengimas valstybės prioritetinėse srityse, galėtų būti panaudojamas struktūrinių fondų finansavimas šių specialistų rengimui“, – per posėdį kalbėjo ministrė J.Petrauskeinė.

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius sakė, kad baigusiųjų inžinerines studijas poreikis ilgalaikėje perspektyvoje nemažės.

„Mes, kaip Ūkio ministerija, matome galimą trūkumą, būdais, ką ministrė pavardijo – Sumanios specializacijos programos lėšomis, perkvalifikavimu – (galima) bandyti tuos gaisrus, galimą trūkumą užpildyti, aš manau, kad sugebėsime tą padaryti, bet iš principo orientyras – kad vis dėlto ilgalaikėje kelių metų perspektyvoje nemažės (...), tikrai norėjosi daugiau“, – sakė ūkio ministras.

ŠMM nurodo, kad atsižvelgiant į investuotojų poreikį, lyginant su 2016 metais didinamas valstybės finansuojamų vietų skaičius aeronautikos, elektros ir elektronikos inžinerijos studijoms kolegijose - numatoma papildomai finansuoti 150 vietų (atitinkamai mažinant žemės ūkio mokslų ir veterinarijos mokslų studijų krypčių grupės vietų skaičių kolegijose).

Palyginti su pernai, bendras magistrantūros, rezidentūros, doktorantūros pirmakursių krepšelių skaičius šiemet nesikeis. Valstybės finansavimą studijoms gaus apie 4 tūkst. būsimųjų magistrantų, beveik 500 doktorantų ir 400 rezidentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS