Litras mėlynių – 14 eurų: kas turi pinigų, nusiperka, o kas neturi – tik pasižiūri? | Diena.lt

LITRAS MĖLYNIŲ – 14 EURŲ: KAS TURI PINIGŲ, NUSIPERKA, O KAS NETURI – TIK PASIŽIŪRI?

  • 55

Turgavietėse pasirodė miško gėrybės, kurios vėlavo beveik mėnesį. Pavyzdžiui, litras mėlynių dabar kainuoja šešis eurus, o kilogramas voveraičių – penkiolika, pasakojama LNK reportaže.

Skirtingose turgavietėse kainos skiriasi. Kaune mažiausia mėlynių kaina – keturi eurai už litrą, o didžiausia – dešimt eurų. Pirkėjai sako, kad matė mėlynių ir už keturiolika eurų. Pernai tokiu metu uogos kainavo apie tris eurus.

„Kas turi pinigų – nusiperka, o kas neturi – tik pasižiūri“, – sakė miesto gyventojas.

Uogautojai sako, kad kainos didelės, nes pirmosios mėlynės noksta sunkiai, o vėlavimas išaugino paklausą.

„Pradžioje sunku, nes labai daug žalių. Šukomis nepašukuosi, reikia rinkti po vieną. Bus daug, nes yra labai daug žalių“, – kalbėjo uogų prekeivė.

Esant aukštoms kainoms pirkėjai mėgaujasi nedideliais kiekiais.

„Perka nuo 100 gramų iki pusės kilogramo“, – sakė kita pardavėja.

Visgi nors ir nepigu, bet mėlynes valgyti naudinga. Mokslininkai, tyrinėję vietas, kur auga mėlynės, sako, kad mikrobiologinės taršos ant šių uogų nenustatoma. Ši miško uoga naudinga ne tik dėl to, kad lėtina senėjimo procesus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jos pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Mūsų tyrimuose buvo nustatyta, kad jos slopina nepageidaujamų mikroorganizmų augimą bei nekenkia gerųjų bakterijų augimui mūsų žarnyne“, – kalbėjo KTU maisto instituto mokslo darbuotojas Antanas Šarkinas.

Niekas už pigiau ir nenori rinkti, nes miškuose kanda uodai, darbas yra sunkus.

Mėlynė pasižymi ir priešvėžinėmis savybėmis.

„Antocianinai turi antioksidacinį poveikį“, – tęsė A. Šarkinas.

Voveraičių kainos turgavietėse beveik nesiskiria, kilogramas – apie penkiolika eurų. Pirkėjai sako suprantantys, kad jas surinkti yra didelis darbas, tad ir mokėti daugiau problemos nemato.

„Labai daug vargo reikia surinkti. Reikia žinoti laiką, vietą. Taip pat nuobodu, labai negreitai renkasi, uodai kanda“, – kalbėjo pirkėjas.

Prekybininkai daug vilčių, kad smarkiai keistųsi miško gėrybių kainos nesuteikia.

„Niekas už pigiau ir nenori rinkti, nes miškuose kanda uodai, darbas yra sunkus. Nemanau, kad bus didelis kainos kritimas“, – sakė prekybininkas.

Uogautojai sako, kad sparčiau miško gėrybės noktų, jeigu būtų drėgna ir šilta. Visgi, jei susiruošite į mišką patys, voveraičių jau, greičiausiai, samanose nerasite. Dabar jos auga aikštelėse, įvairiuose takeliuose – ten, kur kieta.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Nerijus Pavalkius

Aš nuo vaikystės renku miško uogas Jurbarko raj. Karšuvos girios miškuose. Ir 2021, ir 2022 metais pardavinėjau mėlynes po 5 eurus už litrą ir mano rinktos uogos atrodė tikrai ne taip kaip dauguma įpratę matyti turguose. Labai dažnai renkama šukomis ir tada turi ne tik lapus, šapus, bet ir šlapias nuo sulčių uogas. Niekada nesu rinkęs uogų šukomis, man šiukšlių nereikia, o be to ir uogienojams kenkiama. Šiemet uogauti kaip ir neplanuoju, mačiau kad šalnos nušaldė daugumą mėlynių žiedų, o sausra dar pridėjo savo. Pernai ir užpernai buvo tikrai geri mėlynių derliai, nebuvo jokių šalnų, o lietaus buvo jau netgi gal per daug. 2021 m. surinkau 161 litrą mėlynių, 2022 m. 163 litrus..Buvo ką veikti, bet savo uogas parduodu nesunkiai- pirkėjai mato kokybę, švarumą, šviežumą ir koks žmogus atveža. Šiaip nėra tokio dalyko kaip "šiemet mėlynės vėlavo prinokti visą mėnesį"- tai yra prekybininkų pasakos..Daug metų uogauju, tad galiu drąsiai sakyti, kad tikroji mėlynių pradžia kasmet yra liepos 1 d.

skiep

pirma pririnkit ta litra,zinoma be suku.Sunkus darbas.Na tuos su sukom tai reik dubasint.

Jonas

Protingi nusiperka parduotuvese, kvailiai ir kaimieciai perkasi turguose brangiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS