Mėsą keičia kraujo plazma
Net ir į aukščiausios rūšies mėsos gaminius dedama pakaitalų.
Mėsos perdirbimo pramonėje populiarėja vienas iš pakaitalų – kraujo plazma.
Dalį mėsos pakeitus kraujo plazma, kinta ne tik gaminio maistinės, bet ir skonio savybės.
Maisto ir veterinarijos tarnyba gauna vis daugiau vartotojų skundų dėl suprastėjusios mėsos gaminių kokybės.
Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojos higienistės Jūratės Mačiulienės teigimu, kraujo plazma nėra kenksminga, tačiau sumažina maisto medžiagų įvairovę.
Kraujo plazma sudaryta iš 90 proc. vandens ir 10 proc. sausųjų medžiagų. Naudojant šį pakaitalą, produkcija atpinga.
Kraujo plazma gali būti maišoma į pirmos ir antros rūšies mėsos gaminius. Į šių rūšių produkciją dedama ir kitokių pakaitalų. Jie nurodomi gaminio etiketėje.
Pigiausi yra antros rūšies mėsos gaminiai, tačiau jų ir kokybė prasčiausia.
Pagal standarto reikalavimus į aukščiausios rūšies mėsos gaminius negalima dėti jokių pakaitalų.
Bet Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustato vis daugiau atvejų, kai kraujo plazma naudojama ir aukščiausios rūšies mėsos produktų gamyboje.
Gamintojai nori, kad kraujo plazmą būtų galima naudoti neribotai visuose gaminiuose.
Maisto ir veterinarijos tarnyba siekia, kad aukščiausios rūšies mėsos gaminiuose naudoti kraujo plazmą būtų uždrausta. Specialistų teigimu, pirkėjui turi būti suteikta galimybė įsigyti nors ir brangesnį, bet kokybišką gaminį.
Naujausi komentarai