Kaip Kalėdoms ruošiasi didieji šalies miestai? | Diena.lt

KAIP KALĖDOMS RUOŠIASI DIDIEJI ŠALIES MIESTAI?

  • 3

Didieji šalies miestai jau pradeda ruoštis Kalėdoms, praneša LNK.

Kaune lauks rojaus sodas

Šių metų Kauno Kalėdų tema – rojaus sodas. Rotušės aikštė, kur stovės eglė iš tikrų eglišakių, bus papuošta daugiausia dviem spalvomis – žalia ir balta.

„Norime, kad ji švytėtų kaip didelis brangakmenis Rotušės aikštėje, o aplink ją ir suksis drugelių pulkai ir linguos smilgos“, – sakė Kauno eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė.

Į eglės vidų patekti dėl pandemijos nebus galima, tad daugiau papuošimų bus išorėje.  Vien eglės apšvietimui prireiks 5 km lempučių.

„24 metrų karkasas, dar eglėje bus apie 500 šviečiančių smilgų, bus drugelių apie 600–700. Daug smulkių detalių“, – pasakojo darbų vadovas Tomas Šmidtas.

Rojumi virsiančio Kauno šventinės dekoracijos gaminamos iš tokios medžiagos kaip pernai – izolono, tačiau kiek kitaip perdirbto.

Gerokai pasikeis kalėdinio miestelio vaizdas. Nebelieka įprastų kalėdinių namelių. Vietoje jų atsiranda kupolai.

Jolanta Šmidtienė. / Redakcijos nuotr.

„Naujai įsigijome dešimt stiklinių šviečiančių kupolų, kurie metų bėgy bus įveiklinti ir panaudoti Kultūros sostinės renginiams“, – teigė Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Kaunas šventinę nuotaiką kuria jau kurį laiką. Išpuošti šviečiantys fontanai, medžiai ir kitos erdvės. Kaune eglės įžiebimas paskelbs Kalėdų laukimo pradžią lapkričio 27 d., tačiau dar nežinia, ar vyks šventė. Nors miestas ruošiasi dviem scenarijams, tačiau tikėtina, kad kaip ir pernai, kauniečiai įžiebimą bus kviečiami stebėti iš namų.

Panevėžyje – interaktyvioji eglė

O Panevėžyje Kalėdomis dar nė iš tolo nekvepia. Ant belapių medžių Laisvės aikštėje tik nuobodžios lemputės. Miesto puošyba prasidės šią savaitę pagal Justynos Vansovič pasakos „Stebuklo beieškant“ motyvus.

„Kiekvienas galės pasimatuoti mažojo pagrindinio veikėjo Bū batus prie eglės. Į juos įsispyrus, lauks tam tikri stebuklai“, – tikino Panevėžio dizaineris Arvydas Markevičius.

Interaktyvi miesto eglė stovės įprastoje vietoje priešais teatrą. Ji šįmet bus žalia, bet karkasinė. Visa miesto puošyba atsieis 17 tūkst. eurų, arba 7 tūkst. daugiau nei pernai. Esą tai buvo pigiausias ir geriausias pasiūlymas iš visų keturių idėjas pristačiusių konkurso dalyvių.

Panevėžio eglė Laisvės aikštėje bus montuojama nuo šios savaitės, o jos įžiebimas – lapkričio 27 d.

Stop kadras

Daug lempučių Šiauliuose

Šiauliuose kalėdinių akcentų nematyti, tačiau užrašas „Šiauliai šviečia“ puikuojasi visus metus. Nuo šios koncepcijos miestas atitolti nežada, o išlaidauti – taip pat.

„Prieš keletą metų mes nusipirkome eglutę. Ji tikrai šiais metais turės tradicinių bruožų, tačiau suskambės naujais besikeičiančių spalvų elementais. Manau, kad ypač daug džiaugsmo suteiks mažiesiems eglutės lankytojams“, – šnekėjo Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Per šventes aikštėje bus demonstruojama nauja paroda. Kalėdiniai akcentai papuoš ne tik aikštę, bet ir visą centrą.

„Tarpukario atvirukų kalėdinių vaizdų fragmentai – be galo įspūdingi ir mažai kam matyti. Jie puoš ne tik aikštę, bet ir skverą prie miesto savivaldybės“, – sakė D. Bačiulė.

Šiauliai Kalėdoms ruoštis pradės lapkričio 26 d., o eglutė suspindės gruodžio 4 d.

Stop kadras

Klaipėdos eglė – paslaptis

Pernai Klaipėdos centrinę aikštę puošė eglė, kuri buvo užauginta pačių klaipėdiečių. Klaipėdiečių šeima ją padovanojo miestui. Tokia tradicija – jau ilgametė. Gyvą eglę uostamiestyje žadama statyti ir šiemet, tik ji esą bus kitokia. Kokia – kol kas paslaptis.

„Į visą šią idėją Klaipėda šį kartą žiūri kiek kitaip, sakykime, pokštauja. Nenoriu atskleisti visų detalių, tačiau eglutė bus gyva, bet kitokia. Viskas bus kiek kitaip, negu esame įpratę. Eglutė bus natūrali, tačiau nekirsta, nedovanota. Paliksime intrigą“, – teigė šventės komunikacijos ir rinkodaros vadovė Živilė Putnienė.

Eglutė bus natūrali, tačiau nekirsta, nedovanota. Paliksime intrigą.

Kol kas tuščioje Teatro aikštėje paslaptingoji Kalėdų eglė bus įžiebta gruodžio 4 d. Šventė, jie nesutrukdys pandemija, vyks gyvai. Bus ir kitų kalėdinių staigmenų, svarbiausios jų – instaliacijos.

„Kitais metais Klaipėda mini 770 metų įkūrimo jubiliejų. Turėsime tokį siurprizą. Be šių instaliacijų, be eglutės ir siurprizo, kuris bus po savaitės, Teatro aikštėje turėtų būti dar vienas kitas mažesnis, tačiau sklidinas šviesos, šilumos objektas“, – šnekėjo Ž. Putnienė.

Į sostinę grįžta 3D pasaka

O štai į Vilnių Kalėdos atvyks jau lapkričio 27 d. Nors organizatoriai nesutinka išduoti, kaip atrodys Katedros aikštėje stovėsianti eglutė, aišku viena: šviesų čia tikrai netrūks. Džiugi žinia: grįžta ir Kalėdų miestelis bei 3D pasaka, ko dėl pandemijos praėjusiais metais nebuvo.

„Buvo priimtas sprendimas dėl jau pamėgtų Kalėdų miestelių Katedros aikštėje ir Rotušės aikštėje – šiais metais jie apims šiek tiek platesnę miesto geografiją ir kvies vilniečius bei miesto svečius aplankyti įvairias miesto aikštes ir skverus“, – kalbėjo „Kalėdos sostinėje“ organizatorius Paulius Jurgutis.

Po pertraukos į Vilnių sugrįš ir lauko čiuožykla. Šiemet ji įsikurs naujoje vietoje – prie Baltojo tilto.

 

GALERIJA

  • Jolanta Šmidtienė.
  • Jolanta Šmidtienė.
  • Kaip Kalėdoms ruošiasi didieji šalies miestai?
  • Kaip Kalėdoms ruošiasi didieji šalies miestai?
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

KAIMYNAS

VISKAS GERAI Bet dabar turime ir kitu problemu

ALGIS

Tai tik didelių pinigų plovimas , geriau atiduotų ''Maltiečių sriubaI'' .A

Anonimas

Klaustukinkai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS