Minėsime Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 31-ąją sukaktį | Diena.lt

MINĖSIME LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMO 31-ĄJĄ SUKAKTĮ

Ateinančią savaitę Lietuva minės Nepriklausomybės atkūrimo 31-ąsias metines.

1990 m. kovo 11-ąją Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė aktą „Dėl Lietuvos Nepriklausomos valstybės atstatymo“. Už šį aktą balsavo 124, susilaikė 6 deputatai. Šiuo aktu Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba, reikšdama Tautos valią, nutarė ir iškilmingai paskelbė, kad yra atkuriamas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos valstybės suverenių galių vykdymas ir Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė. Šiuo aktu Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas įgyvendino pusę amžiaus puoselėtas viltis gyventi Laisvoje valstybėje.

Lietuvos išsivadavimo iš sovietų okupacijos metinių proga Seime ir visoje Lietuvoje nuotoliniu būdu organizuojami šventiniai renginiai, skirti prisiminti iškovotą laisvę. Tai bus virtualios parodos, istorijos žinių konkursas, meninės instaliacijos, pasaulio lietuvius suvienijusi kultūrinė iniciatyva „Pasveikink Lietuvą“, koncertai.

Dėl pandemijos dalis renginių nufilmuoti iš anksto, o vaizdo medžiaga bus skelbiama Seimo „YouTube“ kanale, transliuojama per televizijos programą „Seimas – tiesiogiai“ ir per LRT kanalus.

Kovo 10-ąją, trečiadienį, bus padėtos gėlės ant Nepriklausomybės Akto signatarų kapų Joniškyje, Kaune, Kelmėje, Kėdainiuose, Klaipėdoje, Pakruojyje, Palangoje, Plungėje, Šilutėje, Ukmergėje ir Vilniuje.

Vidudienį portale delfi.lt prasidės nacionalinis konkursas „Lietuvos istorijos žinovas“.

Vakare, 21 val., Seimo „YouTube“ paskyroje ir „Facebook“ bus transliuojamas Pasaulio lietuvių kultūrinės iniciatyvos „Pasveikink Lietuvą“ vaizdo įrašas.

Pagrindinę šventės dieną, kovo 11-ąją, ketvirtadienį, bus padėtos gėlės prie Kovo 11-ajai skirto paminklo „Žinia“ Nepriklausomybės aikštėje, Vilniuje.

Šioje istorinėje aikštėje bus pakeltos trijų Baltijos valstybių vėliavos. Iškilmingos ceremonijos vaizdo įrašą LRT transliuos 12 val.

Po pusvalandžio, 12.30 val., per LRT tiesiogiai iš Vilniaus arkikatedros bazilikos bus transliuojamos šv. Mišios.

Vėliau – šviesų instaliacija „Laisvė“ Kaune, virtuali pilietinė akcija ir meninė kompozicija „Laisvai“ Šiauliuose, šventinė instaliacija „Jungiamės, Lietuva“ Panevėžyje.

Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras pasaulio lietuviams ir Lietuvai dovanos šventinį koncertą „Mes – kartu“.

Koncerte dalyvaus Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai dainininkė Veronika Povilionienė ir saksofonininkas Petras Vyšniauskas. Skambės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Broniaus Kutavičiaus, Algirdo Martinaičio, Juozo Naujalio, Felikso Bajoro ir kitų lietuvių kompozitorių kūriniai bei aranžuotės. Vaizdo įrašo transliacija per LRT Plius – 19.15 val.

Kito šventinio koncerto – „Nepriklausomybės laikas“ – vaizdo įrašas iš Seimo per LRT 21 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

MININT...KUO PASIDŽIAUKSIME ?

Kas penktas Lietuvos gyventojas gyvena žemiau skurdo ribos. 31 metus vis lojome ant Rusijos, Baltarusijos. Ką iš to gavome? Dujas iš Amerikos Naftos produktus ir elektrą iš Švedijos. Vaksiną "AstraZenica", nuodijančią Lietuvos piliečius, iš Europos Sąjungos...Ir...milžiniški nuostoliai Klaipėdos uostui, bei geležinkelio ir sunkiasvorių mašinų transporto srityje. Iš ko gyvensime, Prezidente? Ubagiškos išmaldos iš Briuselio jau į pabaigą...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS